
I en rapport från Försäkringskassan framgår det att utrikesfödda är kraftigt överrepresenterade vad gäller bidragsbrott. Nu kommenterar socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) rapporten och vad regeringen gör för att stoppa bidragsfusket. ”Regeringen bereder flera av bidragsbrottsutredningens förslag”, skriver hon i ett mejl till Bulletin.
Försäkringskassans rapport visar att utrikesfödda är överrepresenterade bland de som misstänks för bidragsbrott inom nästan alla undersökta bidragsformer, något som Bulletin tidigare har rapporterat om.
Läs även: Utrikesfödda kraftigt överrepresenterade i bidragsbrott
Ansvarig minister för Försäkringskassan är äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). I ett mejl till Bulletin ger hon en skriftlig kommentar om rapporten och vad regeringen vidtar för åtgärder för att komma åt problemen.
”Varje år bedöms 15-20 miljarder kronor betalas ut på grund av felaktiga utbetalningar och bidragsbrott, det urholkar resurserna till och legitimeten för vår gemensamma välfärd och regeringen arbetar därför på bred front för att få ordning och reda i Sverige”, skriver hon och fortsätter:
”I år startade den nyinrättade Utbetalningsmyndigheten sitt arbete som handlar om att upptäcka systemöverskridande bidragsbrottslighet. Regeringen bereder flera av bidragsbrottsutredningens förslag och har redan gått vidare med att se över ett införande av bidragsspärr, sanktionsavgifter och att ge Försäkringskassan brottsbekämpande befogenheter.”
Skenseparationer
Vidare skriver Tenje att regeringen har föreslagit att personer som undanhåller sig häktning eller fängelse ska få indragna bidrag. Dessutom vill de göra det möjligt att frysa tillgångar på konton till personer som kan men inte vill betala tillbaka bidrag som de har tillskansat sig på felaktiga grunder.
Därtill vill man riva sekretessen mellan myndigheter eftersom denna, enligt ministern, förhindrar myndigheterna från att utbyta nödvändig information med varandra i syfte att komma åt brottslighet.
I Försäkringskassans rapport står det också att det ”förekommer upplägg med skenseparation för att förmåner som bostadsbidrag och underhållstöd, men där familjebandet inte är brutet.”
Anna Tenje nämner detta i kommentaren till Bulletin:
”Precis som konstateras i Försäkringskassans rapport förekommer skenseparationer och falska uppgifter om sammanboende när personer i själva verket befinner sig utomlands och man bor därmed inte på den adress där man är folkbokförd. Därför pågår just nu en folkräkning som handlar om att ta reda på vem som befinner sig i Sverige, och att förbättra folkbokföringen så att vi vet vem som bor var och därmed minska bidragsbrott.”
Ministern: Ger resultat
Socialförsäkringsministern menar att regeringens åtgärder ger resultat.
”Skatteverket har genomfört fler kontrollbesök under 2024 än under hela 2023. Regeringen har också gett Skatteverket i uppdrag att införa en tjänst som informerar om någon försöker registrera sig på din adress. Under min tid som kommunstyrelsens ordförande i Växjö genomfördes hembesök med positivt utfall och det är något som även Försäkringskassan kan använda sig och också gör i vissa fall.”
Tenje tillägger att det också på det migrationspolitiska området vidtas åtgärder. Bland annat har man tillsatt en utredning som ser över utvisning på grund av brottslighet, däribland bidragsbrott, i syfte att skapa en skärpt reglering som möjliggör betydligt fler utvisningar av utlänningar som begår brott.
Läs även: Försäkringskassan om rapporten: ”Inte politiskt styrt”