Facebook noscript imageSå snickrade Aftonbladet ihop skandalartikeln om förbundskaptenen
Fokus
Så snickrade Aftonbladet ihop skandalartikeln om förbundskaptenen
Jack Mörtsjö, Chago Rodriguez Segura och Paolo Roberto på taekwondoklubben på Södermalm. Bild: Pelle Zackrisson/Bulletin/Faksimil aftonbladet.se
Jack Mörtsjö, Chago Rodriguez Segura och Paolo Roberto på taekwondoklubben på Södermalm. Bild: Pelle Zackrisson/Bulletin/Faksimil aftonbladet.se

I en artikel i Aftonbladet påstås det att den hyllade taekwondotränaren Chago Rodriguez Segura slår en pojke i ett klipp filmat under träning. Men pojken, den idag 19-årige Jack Mörtsjö, ger en helt annan bild av händelsen. Han kontaktades inte före publicering. – Det är fruktansvärt löjligt, säger Jacks pappa Per, som filmade klippet.

När Bulletin besöker taekwondoklubben på Södermalm i Stockholm tränas Jack Mörtsjö och de andra av taekwondolegendaren Chago Rodriguez Segura. Tränaren har den senaste veckan misstänkliggjorts efter en publicering i Aftonbladet. ”Här slår Sveriges förbundskapten ett barn som tränar. Han gör det med en pinne”, inleds tidningens artikel.

Jack berättar att det var han själv som lade upp klippet som Aftonbladet har publicerat i sociala medier med texten ”INGEN FUSK” och en arg emoji. Den som filmade var hans pappa, Per Mörtsjö. Inget av detta framgår i Aftonbladets artikel.

– Han (Jack, reds anm) stod och skulle blockera och träna reflexer. Så blev det så att han (Chago) hade en liten pinne där och skulle bara markera mot Jack, och då var inte han redo med garden. Så gör man i alla kampsporter. Det är inte för att skada eller psyka någon elev eller någonting, det är enbart för att lära sig att inte få något slag eller spark under träning eller tävling, säger Per om videon.

Jack Mörtsjö ger en liknande bild.

– Jag sparkade mot en flaska i taket. Det skulle vara i högt tempo. Och under den här delen av videon sparkar jag och tappar garden, säger Jack.

Jack Mörtsjö på taekwondoklubbem. Foto: Pelle Zackrisson/Bulletin

Pinnen i fråga är gjort av mjukt material och används för att träna reaktionsförmåga och blockering. Den som används i videon är smalare och längre än de som nu används på klubben men i ungefär samma material, berättar Chago.

Han säger att de flesta föreningar i Sverige använder sig av liknande redskap.

– Det är absolut ingenting som skadar någon, säger Chago och tillägger att det givetvis är fritt fram att berätta om det gör ont.

Minns du om han (Jack) sa någonting sådant vid det tillfället?

– Absolut inte. Han sa ingenting. Och personen som filmade var hans pappa. Jag kan inte tänka mig att en förälder ska acceptera att någon slår på sitt barn. Jag personligen hade aldrig accepterat om någon slår på mitt barn, jag hade blivit vansinnig.

– Lägger man ihop de här pusselbitarna försvinner hela den här ”misshandel”-grejen. Det försvinner helt och hållet, säger Jack.

Besvikna på Aftonbladet

Varken far eller son känner igen sig i bilden av att Chago skulle gå för långt i träningen. Och händelsen i klippet har de inte fäst någon större vikt vid förrän Aftonbladets publicering.

– Det är fruktansvärt löjligt det där för det är ingenting som har hänt, säger Per.

Jack Mörtsjö har trots sin ringa ålder en gedigen erfarenhet inom kampsport och taekwondo. Som barn blev han flerfaldig mästare och när han var 12 år gjorde sajten MMANytt ett reportage om honom inför hans VM-satsning.

Vid händelsen var han omkring 12 år gammal och tränade själv med Chago. På den tiden satsade han hårt på sporten och lade ofta upp träningsklipp i sociala medier.

Chago coachar på klubben. Foto: Pelle Zackrisson/Bulletin

Både han och fadern är mycket besvikna på Aftonbladet och hur de utmålar Chago, som de bara har gott att säga om.

– Jag tror inte att han skulle komma tillbaka dit om han blivit slagen i flera år, säger Per.

Riksidrottsförbundets ordförande: ”Fruktansvärt”

I Aftonbladets artikel uttalar sig Riksidrottsförbundets tillförordnade ordförande Anna Iwarsson. Hon reagerar kraftfullt på klippet.

– Det är fruktansvärt att se på. Oacceptabelt. Jag blir illa berörd. Jag lider med pojken som behandlas på sättet som visas i filmen, säger hon.

Aftonbladet: Hur ser du på att Chago Rodriguez Segura är förbundskapten?

- Jag förutsätter att förbundet hanterar frågan skyndsamt. En tränare som beter sig som på filmen måste omedelbart tas bort från sina uppdrag medan en utredning tillsätts.

Anna Iwarsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska taekwondoförbundet bekräftar för Aftonbladet att en utredning har startats och att man kommer att granska både filmen och förbundskaptenens ledarskap.

I slutet av texten står det att tidningen har varit i kontakt med familjen till pojken och att de inte vill kommentera händelsen. I en äldre version av artikeln uppgavs de dessutom ha bytt klubb.

Den sistnämnda utfästelsen gjordes trots att Jack Mörtsjö fortfarande tränar på klubben. Den idag 19-årige mannen blev aldrig kontaktad av Aftonbladet inför publicering.

”Ett journalistiskt lågvattenmärke”

En annan som har tränats av Chago Rodriguez Segura är Paolo Roberto, flerfaldig svensk och nordisk mästare i taekwondo. Han har tidigare intervjuat Jack Mörtsjö – som han beskriver som en ”jättetalang” – om Aftonbladets reportage för sin Youtubekanal.

Paolo Roberto är en av alla som befinner sig på klubben vid Bulletins besök.

– Det är inte första gången det är ett journalistiskt lågvattenmärke, men det här tar nog rätt många rekord, säger han om Aftonbladets artikel.

Paolo Roberto på klubben. Foto: Pelle Zackrisson/Bulletin

Utöver att vara Sveriges kanske främsta kampsportstränare resultatmässigt berättar han att Chago alltid har visat upp ett extra engagemang för sina elever och tagit ett socialt ansvar.

– Det finns ingen som har räddat så mycket folk från gatan som Chago. Du kan titta på sociala medier: det är jättemånga på TikTok och allt sånt där som berättar att de har tränat och att han har räddat dem. Jag är en av dem som han har räddat från gatan, säger Paolo Roberto.

Den tidigare taekwondomästaren och proffsboxaren är en av många inom kampsportsvärlden som sågar Aftonbladets reportage.

Den här sortens träning som är i videon, hur vanlig skulle du säga att den är inom taekwondo?

– Den finns i alla kampsporter. Det finns alltså ingen kampsportstränare som inte har gjort det här. Och gör han inte det här, då vet han inte hur man tränar fullkontaktssport. Taekwondo är en fullkontaktssport, säger Paolo Roberto.

En man kommer fram till den tidigare tv-profilen och visar ett klipp där tränarens beryktade ”pinne” har bytts ut mot ett animerat lasersvärd. De båda skrattar åt klippet. Stämningen på klubben verkar god och Aftonbladets artikel tycks ha blivit något av ett internskämt.

Foto: Pelle Zackrisson/Bulletin

Chago Rodriguez Segura ger en liknande bild. Han säger att han generellt sett har fått ett väldigt stort stöd efter Aftonbladets reportage.

– Reaktionerna har varit ungefär till 99 procent av vår fördel. Folk har varit irriterade, arga. De som håller på med kampsport skrattar åt det här, säger den hyllade taekwondotränaren.

Förklaringen: Kuppförsök

Upprinnelsen till artikeln förklarar Chago Rodriguez med att det pågår en intern strid inom svensk taekwondo och ett kuppförsök där några vill åt styrelseposter inom förbundet inför kommande årsmöte. Därtill vill man åt hans plats som svensk förbundskapten inför OS i sommar.

– Syftet var bara att komma åt just styrelsen och min plats i landslaget, säger han.

Enligt Chago har han inga problem med att överlåta sin plats som förbundskapten om någon kan göra jobbet bättre. Men han behåller gärna platsen och känner att han har mer att ge.

Foto: Pelle Zackrisson/Bulletin

Den långhårige spanjoren ger inte mycket för de anonyma vittnesmål om att han ”ofta gick för långt” i träningen som Aftonbladet hänvisar till.

– Det är väldigt enkelt att vara anonym. Jag tror inte att det är så, säger han och fortsätter:

– Jag har hållit på i 43 år. Under 43 år har jag aldrig hört någon förälder klaga på att jag har kört för hård träning. Tvärtom. De har sagt: ”Han måste bli snabbare, han måste bli starkare”.

Han tillägger att träningen alltid är öppen och att man även uppmuntrar föräldrar till att hjälpa till. På frågan hur han ser på tillförordnade ordföranden för RF Anna Iwarssons utspel svarar han:

– Jag förstår att hon tänker på det sättet. Det är väl inte så konstigt, hon har ingen kunskap av kampsport.

Han menar att hon säkert tror att det hela skett på ett våldsamt sätt.

– Nu är det så att pojken har pratat och pappan var den som filmade. Vi vet alla att det inte är så. Jag tror att de har fört henne bakom ljuset.

”Som en till farsa”

Chago, Jack och pappa Per vittnar alla om en mycket god relation dem sinsemellan. Tillsammans har de rest och tävlat världen över och har många fina minnen ihop.

Vid 13-14-årsålder slutade Jack med taekwondon. Anledningen var att under högstadiet inte orkade satsa lika hårt och ville ägna sin tid åt bland annat kompisar och plugg. Idag tävlar han inte men kommer emellanåt till klubben och tränar.

– Klubben är liksom en del av mig, säger han.

Hur skulle du beskriva din relation med Chago idag?

– Jättefin. Jag kan ringa närsomhelst och han svarar. Kontinuerligt får jag gamla minnen skickade från honom på Messenger, Facebookinlägg och så där. Det finns inget illa att säga om vår relation i överhuvudtaget.

Har den alltid varit så bra?

– Alltid bra. Vilket kanske låter sjukt men det är verkligen sant. Även om det har gått dåligt på tävlingarna har Chago alltid stöttat mig och alltid varit på min sida. Alltid varit där. Det blir lite som en till farsa liksom.

Kräver rättelse

Efter publiceringen har Per Mörtsjö hört av sig till Aftonbladet och krävt en rättelse och att man tar bort klippet, som publicerades utan deras medgivande. Familjen har dessutom kontaktat en advokat.

Chago och Jack. Foto: Pelle Zackrisson/Bulletin

Klippet är nu borttaget. Men artikeln är kvar.

Påståendet att de har bytt klubb har också tagits bort från texten – men utan medföljande förklaring eller rättelse. Däremot har en fotnot lagts till med en förklaring till varför man hörde av sig till pappan och inte till Jack. Detta efter att Jack uttalat sig till kampsportssajten Maximum Sports.

I fotnoten står det bland annat följande:

”I en intervju med Maximum Sports kritiserar pojken, som i dag är myndig och 19 år gammal, att Sportbladet inte kontaktat honom direkt. Sportbladet valde i stället att söka pappan, som är mycket delaktig i hans kampsportssatsning, med frågor tydligt ställda till dem båda:

’Tyckte ni att Chago betedde sig bra? Eller gick han över gränsen? (...) Har ni bara hyllningar till Chago är det också bra att få höra’ skrev vi bland annat. Pappan avböjde att de skulle svara på frågor med ett ’nej tack’.”

– Jag har inget förtroende för den journalistiken som Aftonbladet bedriver, svarar Per Mörtsjö på frågan om varför han inte ville medverka.

Han tillägger att han utifrån journalistens meddelande förstod att de var ute efter att smutskasta Chago och att han därför inte var intresserad.

Aftonbladet uppger vidare att de efter publiceringen har varit i kontakt med Jack. I meddelandena – som Bulletin har tagit del av – skriver journalisten att han tänkte att pappan avböjde att kommentera ”å båda era vägnar” och frågar om Jack vill ställa upp på en intervju. Jack svarar med att hänvisa till det mejl som han och hans pappa har skickat till Aftonbladet med krav på rättelse.

– Om man bara kollar på det här sms:et i sig så är det inte konstigt. Men om man kombinerar det med vad han skrev för artikel och hur han riktade budskapet och sådär... Jag vill ju inte hjälpa honom efter det, säger Jack.

Bulletin har också tagit del av det meddelande som Aftonbladets journalist Kristoffer Bergström skickade till Per Mörtsjö inför publicering. Ibland skriver han ”ni” och ibland ”du” eller ”dig” i tilltalen. Exempelvis undrar han i början av det långa meddelandet ifall han ”får byta några ord med dig”, riktat till Per.

Journalisten svarar

När Bulletin hör av sig till Kristoffer Bergström ber han om att få frågorna skickade till sig via mejl. Han anser att han har varit ”tydlig” med att frågorna till Per Mörtsjö var riktade till både far och son.

Vad var syftet med reportaget?

”Att skriva om ett förbund som utreder sin egen förbundskapten för att ha slagit ett barn. Och visa att en träningsmetod som kan vara helt vanlig för några kan vara otroligt upprörande för andra, som RF-ordföranden.”

Varför kontaktade du inte Jack innan publicering?

”I torsdags messade jag pappan, som jag förstod är mycket närvarande i sin sons satsning. Jag vände mig tydligt både till honom och till sonen när jag frågade om filmen och om de ville kommentera den. ’Tyckte ni att Chago betedde sig bra? Eller gick han över gränsen? (…). Och har ni bara hyllningar till Chago är det också bra att få höra’ skrev jag.

”Eftersom det just var viktigt att få en balanserad bild (ni noterade kanske att Chagos meriter och bedrifter fanns uppradade).

”Pappan avböjde att de två skulle uttala sig. Jag antog att de hade kontakt och tog honom på orden. Jag brukar göra samma sak exempelvis med Armand Duplantis: honom söker jag genom pappa Greg. Men efter publiceringen sa 19-åringen att han hade önskat bli kontaktad personligen. Därför skrev jag till honom, men han ville inte ge någon mer kommentar.”

Varför skrev du att Jack och Per har bytt klubb? Varför står det inte i fotnoten att ni har ändrat den meningen?

”Ursprungligen löd de två sista meningarna av texten:

’Sportbladet har varit i kontakt med familjen till pojken på filmen. De har bytt klubb och vill inte kommentera fallet.’

”För mig är det ett vanligt sätt att skriva om anonyma källor, för att inte peka ut någon som för närvarande tävlar för klubben.

”Om jag har förstått saken rätt tävlar tonåringen för en annan klubb nu, men menar att han ändå inte har bytt förening. Därför är uppgiften om att han bytt klubb strukna.”

Att han skulle tävla eller träna för en annan klubb förnekas bestämt av Jack Mörtsjö.

– Jag tränar inte taekwondo hos någon annan eller tävlar för någon annan klubb just nu, oavsett kampsport, säger han.

Kristoffer Bergström fortsätter:

”Dessutom har vissa läst in att formuleringen implicerar att han bytt klubb som en konsekvens av filmen. Det hävdade jag aldrig och hade inte som avsikt att förmedla (om en sådan uppgift vore sann hade jag förmodligen gett den större tyngd och använt den högre upp i texten). Men att det ändå lästes så av vissa är skäl nog att tänka igenom hur jag kommunicerar. Det är ju mitt jobb att skriva begripligt och här begrep uppenbarligen inte alla vad jag vill ha sagt.”

Jack säger att det är han som lade upp klippet i sociala medier med texten och den arga emojin. Dessutom var det hans pappa som filmade. Varför nämner du inte det?

”Klippet är avfilmat från klubbens hemsida. Om familjen också har lagt upp kände jag inte till det.”

I Aftonbladets artikel står det: ”Filmen är ett par år gammal och publicerades enligt Sportbladets uppgifter som en sorts reklam för Östermalms Hapkido- och Taekwondoklubb”.

Jack och Per har mejlat Aftonbladet och krävt rättelse för artikeln. Hur ser du på det?

”Det är jättebra att de hör av sig.”

Med tanke på den kritik som varit, hur ser du i efterhand på den här publiceringen?

”Jag tycker att det som följt är kanonbra diskussioner. Det vore en stor besvikelse om alla hade reagerat likadant på en så uppenbart vattendelande text. Inför jobbet chansade jag på fem stora föreningar och lät dem titta. Där var alla djupt kritiska mot det som syntes på filmen. Nu har jag pratat med ett tiotal till och hittat många som är positiva till att man slår på det viset – och fler som är negativa.

”Det har också hört av sig flera barn och ungdomar som blivit slagna av rattanstickor i sin träning, i sin förening. På fötter när de inte hoppar högt. På rumpan. En flicka som skyddade sig och fick fingrarna blåslagna. Jag önskar att samtalen fortsätter föras i hela Sverige, särskilt i de klubbar där dylika metoder finns kvar i dag.”

Bulletin har även sökt Sportbladets ansvariga utgivare för en kommentar.

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu