Facebook noscript imageSameh Egyptsons avhandling åtalsanmäls
Nyheter
Sameh Egyptsons avhandling åtalsanmäls
Sameh Egyptson släpper sin avhandling ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige vid Lunds universitet. Foto: Johan Nilsson/TT
Sameh Egyptson släpper sin avhandling ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige vid Lunds universitet. Foto: Johan Nilsson/TT

Forskaren Sameh Egyptsons avhandling Global politisk islam åtalsanmäls. Beslutet har fattats av Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP).
”Oavsett om det blir jag eller min prefekt som anses ska hållas ansvarig så anser jag att jag har agerat inom ramarna för den akademiska frihetens gränser”, skriver Sameh Egyptson på sin blogg.

Under tisdagen fick forskaren Sameh Egyptson besked om att hans avhandling Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige åtalsanmäls av Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP). Det skriver han på sin blogg.

Beslutet av myndigheten ska ha fattats redan den 20 november. Nu väntar en åklagarledd utredning och en eventuell domstolsprocess för Sameh Egyptsons del.

Sameh Egyptson skriver att han välkomnar en utredning samtidigt som han ber om en politisk lösning.

”Oavsett om det blir jag eller min prefekt som anses ska hållas ansvarig så anser jag att jag har agerat inom ramarna för den akademiska frihetens gränser”, skriver Sameh Egyptson och fortsätter:

”Framförallt har etikprövningslagens överförande till humanoria och samhällsvetenskaper skapat problem för forskningens frihet att välja ämnen som befinner sig utanför den politiska korrekthetens åsiktskorridorer. Det leder också till orimliga fördröjningar för igångsättande av forskningsprojekt”.

Forskare i upprop

Bulletin har i en artikelserie Fri forskning i fara? rapporterat om hur många forkare upplever att det är svårt att bedriva forskning idag med nuvarande lagstiftning och den anmälningsplikt som gäller. Myndigheten har valt att ställa flera forskare inför rätta för att de inte följt de forskningsetiska riktlinjerna och reglerna, så kallat codex.

Bland annat har Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet, och hennes studie om våldtäktsmäns etniska bakgrund tidigare åtalsanmälts. Önep, ansåg att Kristina Sundquist saknat etikprövningstillstånd och att hon därför begått en brottslig handling när hon publicerat studien. Efter en 20 månaders lång förundersökning beslutade åklagare till slut att lägga ned förundersökningen.

Den 15 maj skrev närmare 2 500 forskare under ett upprop mot den omfattande, och många gånger begränsande, processen att söka tillstånd hos Etikprövningsmyndigheten. Bakom initiativet står Carl Öhman, biträdande lektor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Regeringen har efter det uppmärksammade uppropet valt att se över etikprövningslagen.

Läs även: ”Det har gått för långt med Ibn Rushd”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu