Facebook noscript imageSandström: Goda råd är dyra, men dåliga råd är ännu dyrare
Torsten Sandström
Krönikörer
låsaSandström: Goda råd är dyra, men dåliga råd är ännu dyrare
De statliga råden förtjänar inte den tillit vi har för dem. FOTO: Hossein Salmanzadeh/TT
De statliga råden förtjänar inte den tillit vi har för dem. FOTO: Hossein Salmanzadeh/TT

Den svenska staten understödjs av en lång rad olika råd. Men dessa råd är politiskt tillsatta, och består därmed inte av de oberoende experter som de borde göra. Trots denna korruption så har råden stor respekt och en självklar plats i media. Den borgerliga regeringen bör ta tillfället i akt och röja upp i denna djungel. Vi har inte råd med dåliga råd, råder oss Torsten Sandström.

Nästan varje dag rapporterar medierna om uttalanden från de dussintals råd som staten inrättat för att påverka politikernas beslut. Mest kända är förstås Klimatpolitiska rådet, Finanspolitiska rådet, Arbetsmarknadspolitiska rådet och det Brottsförebyggande rådet. Några har status som så kallade ”expertgrupper,” andra är myndigheter. Gemensamt är att de ska ge råd till politiska beslutsfattare och andra nationella aktörer. Det är den formella förklaringen.

Denna artikel är endast för prenumeranter

Välkommen att prenumerera på Bulletin. Då får du tillgång till hela artikeln och allt vårt exklusiva innehåll. Välj din prenumeration och bli en del av Bulletins community idag.