Vid ett maktskifte finns betydligt bättre förutsättningar för att kunna strama åt arbetskraftsinvandringen. Det skriver Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för SD, till Bulletin som ifrågasätter om Sverige verkligen behöver rekrytera billig snabbmatspersonal från fattiga länder när 700 000 utrikes födda inte klarar sin försörjning här och nu.
Bulletin rapporterade nyligen om att invandringen till Sverige 2022 förväntas bli den högsta någonsin. Första halvåret i år beviljades 86 685 uppehållstillstånd. Det är nästan en fördubbling av antalet beviljade uppehållstillstånd under pandemiåren 2020 och 2021.
I samband med att Sverige skärpte reglerna för asylinvandringen 2015, har den ersatts med arbetskraftsinvandring. Den förväntas nu slå rekord och antalet som söker sig till Sverige som arbetskraftsinvandrare väntas landa på 50 000 personer vid årets slut.
Socialdemokraterna har under en längre tid velat genomföra en strängare arbetskraftsinvandringspolitik. Ett par månader före valet har regeringen tillsatt ett par utredningar. Ludvig Aspling (SD) är dock skeptisk.
– Regeringen har nu, ett par månader före valet tillsatt ett par utredningar för att undersöka möjligheten att genomföra saker som man lovat väljarna i tio års tid. Om det finns en ärlig ambition om att faktiskt förändra något återstår att se.
Vad finns det för förutsättningar i riksdagen till att strama åt arbetskraftsinvandringen?
– Det finns definitivt förutsättningar att få till ett bättre regelverk om det blir ett maktskifte efter valet. Redan förra året bjöd vi, M och KD in regeringen till samtal kring detta, med utgångspunkt i ett antal reformer där vi tycker ganska lika. Det gäller till exempel fusket med personliga assistenter, vikten av att förhindra lönekonkurrens och ökad möjlighet för myndigheter att dela information för att komma åt fusk och brottslighet.
SD:s politik
Sverigedemokraterna är positiva till högkvalificerad utländsk arbetskraft. Partiet vill i första hand se att personer med högre utbildning eller lång erfarenhet tillgodoser behov på den svenska arbetsmarknaden som annars hade krävt år av utbildning.
– Vi vet att en hel del av det som hamnar i kolumnen arbetskraftsinvandring egentligen är försäljning av uppehållstillstånd genom skenanställningar, människohandel, utnyttjande m.m. Behöver Sverige rekrytera billig snabbmatspersonal från fattiga länder när 700 000 utrikes födda inte klarar sin försörjning här och nu? Knappast.
Ludvig Aspling förklarar att partiets inställning till arbetskraftsinvandringen är ganska enkel. Arbetskraftsinvandring ska vara välkommen och underlättas där det finns luckor på arbetsmarknaden, framför allt inom högkvalificerade yrken. Men vi ska inte hämta hit personer för att till låg lön och dåliga villkor utföra jobb som kräver liten eller ingen utbildning. Så är ofta fallet idag tyvärr, säger han.
Läs även: Invandringen till Sverige 2022 väntas bli den högsta någonsin