Facebook noscript imageSD-politiker stängdes av på Facebook för ”hat”
Nyheter
SD-politiker stängdes av på Facebook för ”hat”
Jonas M. Andersson blev avstängd av Facebook. Foto: Henrik Montgomery/TT/Facebook
Jonas M. Andersson blev avstängd av Facebook. Foto: Henrik Montgomery/TT/Facebook

SD:s riksdagsledamot Jonas Andersson blev i veckan avstängd på Facebook för ”hat” utan någon förklaring. – Det sätter ju fingret på hur oerhört känsligt det här systemet är, säger Andersson.

Sverigedemokraternas riksdagledamot Jonas Andersson skrev ett Facebook-inlägg, där han kritiserade en tidigare SSU-representant efter att denna uppmärksammats i ett SVT-reportage.

I inlägget beskrev Andersson personen för att vara en ”proffsgråterska från vänsterkanten” och att hon vill få Sverige att framstå ”som ett högst rasistiskt samhälle”.

Kort efter inlägget blev han avstängd i tre dygn på Facebook för att ha brutit mot företagets regelverk. I orsaksbeskrivningen stod det att han blivit avstängd för ”hat”, men exakt varför han blivit avstängd fick han inte veta.

– En felaktig avstängning, jag är ju inte den första som drabbas av det. Men det sätter ju fingret på hur oerhört känsligt det här systemet är, säger Andersson.

Läs även: SD:s misstroende lämnades in under riksdagsdebatt

Ett större problem

Andersson försökte överklaga Facebooks beslut och häva avstängningen. Han berättar att Facebook nekade hans överklagan och bekräftade att inlägget inte var i linje med företagets policy.

Andersson menar att Facebook tillsammans med andra sociala medier som Twitter och Instagram inte har ett ansvar för vad som skrivs på sina respektive plattformer. Ändå raderar man inlägg och stänger av konton. Han menar också att det saknas transparens och ett tydligt regelverk för vad som kan utgöra ”hat”.

– Problemet med Facebook är att de vill ha det bästa av två världar. Det finns ingen ansvarig utgivare och det finns ingen annan ansvarig än den person som skriver inlägget. Men samtidigt för de någon form av redaktionellt ansvar och tystar ner åsikter som de själva finner misshagliga, säger Andersson.

Läs även: Ministrar ska diskutera yttrandefrihet med Google och Facebook

Påverkar det demokratiska samtalet

Andersson förklarar att som systemet är uppbyggt kan det uppfattas som ett hot mot demokratin om det missbrukas.

– Problemet här är att regelverket är väldigt otydligt. Det finns ingen möjlighet att överklaga en avstängning. När detta gäller politiker påverkas det demokratiska samtalet, säger Andersson.

Han förklarar vidare.

– För att skydda åsikts- och yttrandefriheten mot de globala techföretagen måste man införa nån typ av reglering. Frågan måste utredas, säger Andersson.

Läs även: C byter sida i Surahammar – stöder SD-M-styre

Valrörelsen

Jonas Andersson ser frågan om avstängningar på sociala medier som en fråga i högsta grad kopplad till dagens politiska läge i Sverige.

– Frågan kan mycket väl bli het i den kommande valrörelsen. Vare sig det gäller ett eventuellt extra val eller i valet 2022, förklarar Andersson som sett en politisk bias från Facebook i bedömningen.

– Jag tror definitivt det finns en bias mot ett visst politisk håll i hur avstängningarna går. Jag tror definitivt det är lättare att bli avstängd om man lutar åt Sverigedemokraterna, säger Andersson.

Läs även: Stödet för SD ökar bland LO-medlemmar

Läs även: Dahlman: M och KD måste ha en plan för SD-samarbetet

Robert Stenberg

Statsvetare, student på Örebro universitet. Tips mottages på robert.stenberg@bulletin.nu