Facebook noscript imageSverigedemokraternas krav: Höj pensionerna
Politik
Sverigedemokraternas krav: Höj pensionerna
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Under onsdagsmorgonens pressträff sade Sverigedemokraterna att de vill reformera pensionssystemet så att en genomsnittlig pensionär får en tusenlapp med i månaden. Förslaget ska SD driva i eventuella förhandlingar med andra partier efter valet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inleder pressträffen med att kommentera explosionen som skedde i Göteborg under tisdagsmorgonen.

– Vi tänker på de som har drabbats. Vi förskräcks av läget i landet och vad som kan hända. Vi är fast beslutna att göra något åt den typen av brottslighet som drabbas så många oskyldiga människor. Det finns ju många problem och gängkriminalitet i allmänhet är ett av de viktigaste och mest allvarliga problemen som vi har att hantera, säger Jimmie Åkesson.

– Sen finns det också oehörda brister i värlfärden och till välfärden räknar vi pensionerna, fortsätter Åkesson.

Läs även: Fortfarande oklart vad som orsakade explosionen – utreder hot mot polis

”Vi behöver vinna ett val”

Sverigedemokraternas vilja om att reformera pensionssystemet - som de kallar för ”Tusenlappen” - skulle enligt SD ge en genomsnittlig pensionär cirka 1 000 kronor extra i plånboken varje månad.

Förslaget finns med i SD:s budgetmotion som presenteras i nästa vecka, men enligt Oscar Sjöstedt är det inte realistiskt att tro att reformen kan införas tidigare än 1 januari 2024.

– Vi behöver vinna ett val för att kunna implementera detta, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger att Sverigedemokraterna kommer att vara ”konsekventa” i de förhandlingar som står inför dörren efter nästa val. SD hoppas få inflytande över en eventuell borgerlig regering.

– Det här går vi till val på. Det här är en avgörande fråga för oss, säger Åkesson.

SD kan dock tänka sig andra modeller också för att höja pensionerna. Det viktiga är, enligt Åkesson och Sjöstedt, att de äldres ekonomiska villkor förbättras.

– Men det är den här modellen vi tror på, säger Åkesson.

Ett problem för SD är att tänkbara samarbetspartier som Moderaterna och Kristdemokraterna, redan har ett samarbete med Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet inom ramen för den så kallade pensionsgruppen.

Huruvida M och KD är villiga att lämna pensionsgruppen kan inte Åkesson och Sjöstedt svara på idag.

Vill slopa pensionsavgift

Kostnaden för reformen beräknas till 23,1 miljarder kronor och ska enligt partiet bäras av staten. Sjöstedt pekar på att det som SD vill spara på det internationella biståndet överstiger kostnaden för pensionsreformen.

Flera delar i dagens pensionssystem behöver förändras för att genomföra reformen.

SD vill slopa den allmänna pensionsavgiften och höja grundskyddet, garantipensionen och bostadstilläggen för pensionärer.

Arbetsgivarnas ålderspensionsavgift föreslås att höjas från 10,21 till 18,5 procent av bruttoinkomsten, samtidigt som den allmänna löneavgiften sänks i motsvarande utsträckning till 3,33 procent. Enligt förslaget lämnas den sammanlagda arbetsgivaravgiften därmed oförändrad.

Åkesson uppger att behovet av höjda reformer är stort och pekar på att Sverige har 320 000 ”fattigpensionärer”.

– Det är ett svek från regeringen att man låter fattigdomen bland äldre skena i väg, säger han.

Läs även: Gudmundson: Varför åker inte oppositionen till Annedal?