Facebook noscript imageSD vill blocka Liberalerna från regeringen
Politik
SD vill blocka Liberalerna från regeringen
En spricka har uppkommit i det blågula blocket. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Stefan Jerrevång/TT
En spricka har uppkommit i det blågula blocket. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Stefan Jerrevång/TT

Med bara drygt två månader kvar fram till valet annonserar SD:s partiledare Jimmie Åkesson att han inte till 100 procent är beredd att släppa in Liberalerna i regeringen. Enligt Åkesson är Liberalerna ett extremt splittrat parti som kommer att sätta käppar i hjulet för viktiga reformer.
– Vi vill veta vad vi får innan vi trycker på rätt knapp i kammaren, säger Jimmie Åkesson (SD).

I Ipsos senaste opinionsmätning för juni månad når Liberalerna ett väljarstöd på fem procent avrundat nedåt. Den nye partiledaren Johan Pehrson har fått upp siffrorna rejält sedan den tidigare partiledaren Nyamko Sabuni avgick.

Skulle dagens siffror stå sig vinner det blågula blocket över det rödgröna med en liten marginal. Liberalernas lyft över spärren ger högerblocket nyckeln till Rosenbad. Just nu råder det dock oklarheter vilken roll SD ska ha vid ett eventuellt maktskifte.

I ett reportage i Expressen går SD-ledaren Jimmie Åkesson ut med att han inte till varje pris vill släppa fram Liberalerna. Det är framför allt frågan gällande asylrätten som splittrar den båda partierna. Anna Starbrink är Liberalernas hälso- och sjukvårdsregionråd i region Stockholm. Nu kandiderar hon till riksdagen och är en av partiets toppkandidater. Hon har tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraternas politik. Starbrink är orolig för vad ett samarbete med SD skulle kosta.

– Eftersom vi har helt olika syn på den mest grundläggande frågan, nämligen asylrätten. Där finns det väldigt tydligt beslut i mitt parti som har växt fram i hela partiets historia. Så asylrätten kommer vi inte att kunna släppa, säger hon.

”Splittrat parti”

Enligt Jimmie Åkesson är Liberalerna ett extremt splittrat parti och SD-ledaren är rädd att partiet kommer att blockera många av de viktiga reformer som Sverige skulle behöva. Allt måste vara förhandlat och klart innan ett eventuellt högerblock kan falla på plats.

– Vi vill veta vad vi får innan vi trycker på rätt knapp i kammaren, säger Jimmie Åkesson.

De övriga högerpartierna är eniga om att SD inte ska ingå i ett regeringsunderlag. Både Ulf Kristersson och Ebba Busch har tydligt deklarerat vid ett flertal tillfällen att det är en M–KD regering med stöd av SD som gäller efter valet.

Liberalernas lyft på senare tid kan innebära att det blir L, M och KD som bildar regering med stöd av SD efter valet 11 september.

– Det är klart att vår ambition är att göra ett så bra val som möjligt och vara med och bilda regering. Men sedan är det fortsatt sakpolitiken som är i centrum. Ska vi inte sitta i en regering ställer det ännu större krav på vad man kommer överens om innan en statsministeromröstning, säger Åkesson.

Läs även: Liberalernas lyft i nya mätningen – klart över riksdagsspärren

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu