Facebook noscript imageSex månader av krig i Ukraina – kommer ukrainska offensiven nu?
Ukrainakriget
Sex månader av krig i Ukraina – kommer ukrainska offensiven nu?
Bulletin har samtalat med överstelöjtnant Joakim Paasikivi om Ukrainas framtid. Foto: Pontus Lundahl/TT / Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT
Bulletin har samtalat med överstelöjtnant Joakim Paasikivi om Ukrainas framtid. Foto: Pontus Lundahl/TT / Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Den 24 februari valde den ryske presidenten Vladimir Putin att invadera Ukraina. Idag har det gått exakt ett halvår sedan kriget som förändrade världen startade. Bulletin har intervjuat Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, som menar att ett avgörande kan komma snart.

Ett halvår har passerat sedan kriget i Ukraina startade. Närmare 200 dagar av krig har resulterat i tiotusentals döda, betydligt fler skadade och 13 miljoner människor på flykt inom och utanför Ukrainas gränser.

9 000 ukrainska soldater och 45 550 ryska soldater har mist livet i kriget. Kostnaderna för skador på infrastruktur uppgår till över 100 miljarder kronor. Siffror som bara väntas öka.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, beskriver det nuvarande läget i kriget som relativt stadigt. Ryssland avancerar inte avsevärt i Donbass, men det gör Ukraina i landets södra delar.

– Från ukrainsk sida har man visat sig vara starka. De har tvingat Ryssland skicka trupper till söder och de har haft framgångsrika angrepp mot ryska mål, dels i Cherson, men till och med på Krim.

Paasikivi menar att Krim-aspekten är ny och viktig. Det är möjligen en indikation, likt attackerna i Cherson, på att Ukraina förbereder en offensiv.

En ukrainsk förbekämpning

Enligt Paasikivi kan Ukrainas attacker i söder ses som en förbekämpning inför en ukrainsk offensiv. Genom att kringskära rysk mobilitet och möjlighet att flytta förband skapar man ett läge som är gynnsamt för en attack.

Vidare har Ukraina träffat mål som järnvägar, broar, ammunitionsdepåer och flygplatser på flera platser i landets södra delar som ockuperas av Ryssland. Vilket syftar till att minska ryssarnas möjlighet att avancera och ringa in dem.

– Det vi inte sett än som vi tror ska komma är den ukrainska offensiven. Den bör komma efter förbekämpningen som ägt rum, det finns dock en tidslucka, säger Paasikivi.

Han menar att det finns en tidsram för den möjliga ukrainska offensiven. Hösten närmar sig vilket innebär en förändrad och besvärligare terräng. Det gör offensiven svårare och därför menar Paasikivi att om en ukrainsk offensiv ska ske så bör det vara nu.

Framför allt är det viktigt för att pressen från omvärlden ska kunna hållas uppe. Kriget har pågått i sex månader utan någon riktig lösning i sikte. Istället har kriget resulterat i tuffa konsekvenser inte bara för Ukraina utan även för omvärlden.

– Energi- och bränslepriser blir högre och även konsumentpriserna. Det är en hög inflation i många länder och om stödet som ges till Ukraina inte får någon effekt blir det att sätta press på många länder.

– Om stödet till Ukraina inte “visar sig vara värt det” kommer invånare till skakiga regeringar likt Tyskland, Frankrike och Italien att sätta press på sina ledare. Konsekvenserna kan vara att stödet för Ukraina minskar, vilket blir väldigt problematiskt.

Kriget är i ett kritiskt läge. Kommer Ukraina att försöka med en offensiv, som mycket pekar på, eller kommer manatt vänta och riskera ett minskat stöd från Väst?

– Kommande månaderna är väldigt viktiga. Det kan finnas element av avgörande, säger Paasikivi.

Möjligt slut

Joakim Paasikivi menar att det finns två möjliga sätt på vilka kriget i Ukraina kan komma att sluta. Antigen blir det en frusen konflikt där parterna tvingas förhandla eller så kommer en stark ukrainsk offensiv.

– Ukraina kan tvingas till förhandlingsbordet och ta dialogen med Putin. Då kommer Ukraina att bli av med mer territorium än 2014 och det blir farligt för oss på längre sikt, säger Paasikivi.

Om kriget slutar med en överenskommelse där Ukraina tvingas ge upp en del av sitt territorium kommer Ryssland att gå vinnandes ur kriget. De visar Kreml att aggression lönar sig. Enligt Paasikivi kan de öppna upp för tankar att utföra liknande angrepp mot andra länder.

– Då är det bara frågan om återuppbyggnad av militär och ekonomi, vilket bara är en tidsfråga. Sedan har Ryssland förlorat mycket i Ukraina och de som lär sig mest av en konflikt är de som förlorar, för då vet man vad man gjort för misstag. Därför är en framtida rysk armé farligare än dagens.

Eller så menar Paasikivi att Ukrainas attacker hittills kan få tillräckligt stor effekt för att man ska kunna starta en offensiv som tvingar ryska armén att backa. Där finns en möjlighet för stora framgångar för Ukraina, men även bakslag om Ryssland lyckas slå tillbaka.

Det har passerat exakt sex måander sedan krigets start. Ett slut kan vara i sikte, men om det är till Rysslands eller Ukrainas favör, återstår att se.

Gabriella Mait

Reporter