Facebook noscript imageSis nya strategi: 40 miljoner för goda nyheter
Nyheter
Sis nya strategi: 40 miljoner för goda nyheter
GD för SIS, Elisabeth Åbjörnvidsson Hollmark, är under kraftig kritik. Nu vill myndigheten förändra bilden av sig. Foto: Jessica Gow/TT
GD för SIS, Elisabeth Åbjörnvidsson Hollmark, är under kraftig kritik. Nu vill myndigheten förändra bilden av sig. Foto: Jessica Gow/TT

Statens instutionsstyrelse är den myndighet som ansvarar för tvångsvård av unga och som av många uppfattas som mycket bristfällig. Åtskilliga har krävt att generaldirektören ska bytas ut. Men med en ny strategi, att tillsammans med Guller grupp förändra bilden av Sis, hoppas man bli av med kritiken av myndigheten. Sis har ett avtal med Guller grupp på maximalt 40 miljoner för detta, rapporterar Expressen.

Expressen rapporterar om en ny strategi från Sis, Statens instutionsstyrelse, som ska bryta mönstret av dåliga nyheter och i stället få positiva nyheter. Till sin hjälp har de anlitat en kommunikationsbyrå som getts ett faktureringstak på 40 miljoner kronor.

Sis har varit under kraftig kritik och det har diskuterats om GD kommer att kunna få ett förlängt uppdrag. Den nya strategin ses som ett drag för att motverka detta, och för att undvika en alltför stor omläggning av verksamheten.

Bland annat har justitieminister Gunnar Strömmer sagt att han vill se en total omställning på SiS-hemmen ochTidöpartierna har sagt att de vill införa ungdomsfängelser.

I slutet av 2022 upphandlade Sis kommunikationsuppdraget som vanns av Gullers Grupp. Tanken är att kraftigt förändra bilden av SIS och skapa ett positivt varumärke. Gullers Grupp är kända för arbete med offentliga organisationer.

Än så länge har Gullers fakturererat 2,8 miljoner för bland annat work shops och fotografering.

– Man kan inte dra slutsatsen att vi har en budget för det här på 40 miljoner kronor. Avtalet ger den möjligheten men vi har inget krav på oss att köpa för en viss summa pengar i avtalet, säger Åsa Hedin, kommunikationsdirektör på Sis, till Expressen.

Samtidigt har kommunikationsavdelningen vuxit kraftigt de senaste åren. På två år har den fördubblats från 8 till 15 anställda. Myndigheten säger att det är en del av ett arbete för att lyfta de ”goda berättelserna”.

– Vi har varit till stor hjälp för många. Vi har kunnat vara en vändpunkt för den gängkriminella pojken och för den som lyckades bryta ett missbruk. Det är klart att vi vill nå ut med de berättelserna i högre grad, säger pressekreteraren Jesper Lindberg på Sis till tidningen.

Varje år tvångsvårdas runt 1 100 barn och unga på Sishemmen. Det finns 21 hem spridda över Sverige. Hemmen har haft stora problem med både sexuella övergrepp och rymningar. Efter vågen av rymningar har myndigheten begärt 141 miljoner extra.

Mellan 2019 och 2022 var det 209 incidenter där ett barn utsattes för ofredande eller sexuella kränkningar. Mellan 2017 och 2022 dömdes fem anställda för våldtäkt mot en intagen.

Nyhetsredaktionen