Facebook noscript imageSista dagen för Löfven att säkra stöd
Politik
Sista dagen för Löfven att säkra stöd
Stefan Löfven (t.v.) och talmannen Andreas Norlén. Foto: Christine Olsson och Stina Stjernkvist/TT.
Stefan Löfven (t.v.) och talmannen Andreas Norlén. Foto: Christine Olsson och Stina Stjernkvist/TT.

I dag ska Stefan Löfven (S) meddela talmannen om han har lyckats säkra ett regeringsunderlag eller inte. Han kan även be om att få förlängd tid till sin sondering.

För två veckor sedan, måndagen den 21 juni, riktade riksdagen en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, vilket senare ledde till hans avgång. Regeringen sitter kvar som en så kallad övergångsregering men den saknar förtroende i riksdagen och enligt praxis ska inga politiskt laddade förslag läggas fram.

Talmannen Andreas Norlén gav förra måndagen moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera möjligheterna att bilda ny regering: en tuff uppgift med tanke på det parlamentariska läget. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har – om alla ledamöter följer partilinjen – 174 röster i en statsministeromröstning. En röst kort för att nå den magiska gränsen 175.

Försökte locka Centern

Moderaterna försökte locka över det tidigare allianspartiet Centerpartiet till sin sida, men partiledaren Annie Lööf nobbade inviten och höll fast vid sitt hårda nej till samarbete med SD.

Ulf Kristersson såg då ingen väg framåt och meddelade i torsdags talmannen att han inte lyckats med sonderingsuppgiften.

– Vi drar slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer att rösta nej, sade M-ledaren.

Stafettpinnen gick över till Löfven, som har måndagen på sig att sondera förutsättningarna.

V släpper fram

Vänsterpartiet var tillskyndare av misstroendeomröstningen när partiet satte ner foten mot förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Sedan Centern gått med på att stryka det kravet har V-ledaren Nooshi Dadgostar meddelat att partiet är redo att rösta fram Stefan Löfven i en statsministeromröstning.

Knäckfrågan är Centern. Partiet har hållit en lika hård linje mot V som mot SD, och samtliga C-röster krävs för att Löfven ska få de 175 röster som behövs för att bli statsminister igen. Miljöpartiets stöd har han sedan tidigare.

Löfven kan även be talmannen om mer tid om han upplever att ett regeringsunderlag är inom räckhåll. Men även om han skulle säkra stöd och bli vald till statsminister igen är regeringskrisen för den sakens skull inte över. En omröstning kan tidigast ske på onsdag.

Stefan Löfven har varit tydlig med att han avgår om hans budget inte går igenom riksdagen och det skulle kräva nya svåra förhandlingar.

Läs mer: C-toppar kritiserar S och M: ”Det är ingen lekskola”

TT Nyheter

fakta

Regeringsformen

Regeringsbildningen

4 § När en statsminister ska utses, kallar talmannen företrädare för varje partigrupp inom riksdagen till samråd. Talmannen överlägger med vice talmännen och lämnar sedan förslag till riksdagen.

Riksdagen ska inom fyra dagar, utan beredning i utskott, pröva förslaget genom omröstning. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslaget, är det förkastat. I annat fall är det godkänt. Lag (2010:1408).

5 § Förkastar riksdagen talmannens förslag, ska förfarandet enligt 4 § upprepas. Har riksdagen fyra gånger förkastat talmannens förslag, ska förfarandet avbrytas och återupptas först sedan val till riksdagen har hållits. Om inte ordinarie val ändå ska hållas inom tre månader, ska extra val hållas inom samma tid. Lag (2010:1408).

6 § När riksdagen har godkänt ett förslag om ny statsminister, ska han eller hon så snart det kan ske anmäla de övriga statsråden för riksdagen. Därefter äger regeringsskifte rum vid en särskild konselj inför statschefen, eller, om statschefen har förhinder, inför talmannen. Talmannen ska alltid kallas till konseljen.

Talmannen utfärdar förordnande för statsministern på riksdagens vägnar. Lag (2010:1408).

Källa: Regeringsformen