Tusentals desperata afghaner trängdes utanför Kabuls flygplats i hopp om en plats på något av de sista evakueringsflygen under torsdagen. Då slog självmordsbombaren till.
IS i Afghanistan har tagit på sig terrordådet som dödade minst 60 civila afghaner och tolv amerikanska soldater.
Två separata detonationer – utanför flygplatsentrén som kallas Abbey Gate samt vid ett närliggande hotell – fick mörk rök att stiga mot Kabuls himmel.
Explosionen utanför flygplatsen inträffade enligt Pentagon när en självmordsbombare utlöste sin sprängladdning. Detaljerna kring den andra explosionen är oklara. Amerikansk militär säger att det även kan ha varit exempelvis en bilbomb.
Snart stod omfattningen av brutaliteten klar. Videoklipp visade tiotals livlösa kroppar i ett avloppsdike utanför flygplatsen. Människor i nedblodade kläder forslades från attentatsplatsen.
En afghansk man som arbetat åt en internationell biståndsorganisation och beviljats visum till USA hade köat i tio timmar utanför Abbey Gate när terroristen från IS afghanska gren slog till. För Reuters berättar han om skräckscenerna.
– Det är inte möjligt att uppleva domedagen i det här livet, men i dag såg jag domedagen. Jag bevittnade den med mina egna ögon, säger mannen.
Varningar om attack
Trängseln kring Kabuls flygplats har varit stor ända sedan mitten av augusti. Då föll huvudstaden i talibanernas händer och överrumplade västländer inledde en panikartad evakuering av de tiotusentals civila afghaner som arbetat för dem under 20 år av krig.
Sedan den 14 augusti har omkring 95 700 personer flugits ut från Kabul, enligt Vita huset. De senaste dagarna har varit en kamp mot klockan. USA sköter säkerheten på flygplatsen men ska lämna landet den 31 augusti. Bland dem som ännu inte fått plats på planen har desperationen fortsatt växa.
Trots varningar från brittiska och amerikanska myndigheter – om att IS Khorasan planerade en attack på torsdagen – strömmade återigen tusentals till flygplatsen. När trängseln var som störst slog självmordsbombaren till.
Minst 60 afghanska döda
Det afghanska hälsodepartementet uppger att minst 60 civila afghaner dödades. Dessutom har USA:s försvarsdepartement Pentagon bekräftat att minst tolv amerikanska soldater dödades i attacken.
Strax efter explosionerna hördes skottlossning. Händelsen omgärdas av motstridiga uppgifter. Enligt vissa källor öppnade gärningspersoner eld mot dem som överlevt sprängdåden, andra källor gör gällande att talibanernas säkerhetsvakter sköt i luften för att skingra människor.
Uppdraget fortsätter
General Kenneth McKenzie som leder de amerikanska styrkorna i Afghanistan förklarar att USA begråter sina döda, men att evakueringarna kommer att fortsätta.
– Låt mig vara tydlig. Medan vi sörjer förlusten av liv, både amerikanska och afghanska, fortsätter vi att utföra uppdraget, säger generalen enligt AFP.
IS Khorasan, den internationella terrororganisationens afghanska gren, har tagit på sig attacken. McKenzie varnar för att terrordådet inte blir det sista.
– Vi tror att de vill fortsätta med dessa attacker och förväntar oss att dessa attacker kommer att fortsätta. Vi gör allting i vår makt för att förebygga dem.
Generalen avfärdar också spekulationer om att talibanerna skulle ha varit inblandade i attacken eller låtit den ske.
– Vi delar viss information med talibanerna så att de kan genomföra en del sökinsatser åt oss där ute, och vi tror att de har stoppat en del attacker.
Svensk personal oskadd
Försvarsmakten uppger att det fanns svensk personal på plats på Kabuls flygplats när explosionen inträffade men att ingen skadats. Samma besked ger utrikesminister Ann Linde (S).
– All svensk personal är oskadd, säger Linde, som fördömer dådet.
Utrikesministern säger också att det finns en stor grupp civila inne på flygplatsen som Sverige är i färd med att evakuera. De personerna är också oskadda, enligt Linde, som inte vill gå in på när de ska evakueras.
Regional gren av IS
IS Khorasan är en regional förgrening av den internationella terrororganisationen IS och ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i Afghanistan och grannlandet Pakistan.
Måltavlorna har inkluderat moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer som följd. Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som ”otrogna”.
Talibanerna och IS Khorasan är svurna fiender. Grupperna delar vissa sunnijihadistiska idéer men har också konkurrerande maktanspråk. IS Khorasan har under senare år decimerats kraftigt men fortsätter verka genom underjordiska celler.
Talibanerna fördömer
Talibanerna har fördömt attacken, men tycks samtidigt anklaga USA för att ha misslyckats med att stoppa terroristerna.
”Islamiska emiratet Afghanistan fördömer kraftfullt bombdådet mot civila vid Kabuls flygplats, som ägde rum på ett område där USA ansvarar för säkerheten”, skriver talespersonen Suhail Shaheen på Twitter.
USA:s president Joe Biden kommenterade attacken på torsdagskvällen. Han tyckte inte att man begått misstag. Han fick frågor om talibanerna som upprättat en säkerhetszon runt flygplatsen och hur säker den var.
– Det är i deras (talibanernas) intresse att vi lämnar Afghanistan inom utsatt tid.
– Ingen litar på dem. Vi bara litar på deras egentintresse. Det är i deras egenintresse att vi lämnar när vi har sagt att vi ska göra det.
– Det handlar inte om tillit. Utan om att det finns ett ömsesidigt intresse [hos USA och talibanerna].
Dödssiffran ökade under fredagen
Under fredagen har dödssiffran ökat till över 100 personer, och 140 skadade, enligt Expressen.
– Det är ett blodbad. Det är det enda ord jag kan använda, säger Expressens Magda Gad, som befinner sig i Kabul.
Samtidigt har Joe Biden gått ut och sagt att han ska straffa IS för dådet.
– Vi kommer att jaga er, sa han i ett tal, skriver Aftonbladet.
Läs även: Flera EU-länder varnar för flyktingvåg från Afghanistan