Sju tonåringar i åldrarna 15 till 19 åtalas för inblandning i de våldsamma kravaller som ägde rum i Rosengård efter Salwan Momikas koranbränning i höst. Flera av ungdomarna är inte bosatta i området och två av dem är medborgare i andra länder – Syrien och Slovakien.
Det var den 3 september i år som Salwan Momika brände koranen vid en tillståndsgiven demonstration på Värnhemstorget i Malmö. Efter demonstrationen samlades ett hundratal personer i Rosengård där det under kvällen och natten uppstod våldsamma kravaller.
Ett stort antal bilar sattes i brand under upploppet, varav flera totalförstördes. Dessutom stod upploppsmakare för en omfattande stenkastning mot poliser och polisfordon som anlände till platsen. Sammanlagt var det åtta polisfordon som skadades till ett värde av minst 700 000 kronor.
Nu åtalas sju tonårskillar för inblandning i kravallerna.
”Angreppet har medfört att polis har helt avlägsnat sig från platsen, vilket lämnat området i gärningsmännens händer”, står det i stämningsansökan. I den beskrivs det också hur räddningstjänsten har fått avbryta sina insatser.
”Räddningstjänst har initialt befunnit sig på platsen för att släcka de fordon som det anlades bränder i under händelsens inledning, men har tvingats avbryta och avlägsna sig mot bakgrund av polisbeskydd saknades.”
Planerades i sociala medier
Brottsrubriceringarna mot de åtalade är i första hand grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grov mordbrand, mordbrand och försök till grov skadegörelse. Rubriceringen om grov mordbrand gäller en brand som anlades i ett garage i samband med upploppen. Två av tonåringarna står åtalade för det brottet.
Enligt åtalet användes bilbränderna som ett sätt att locka polis och/eller räddningstjänst till platsen och flera av de fordon som sattes i brand släpades först ut på vägen av gärningsmännen.
Kammaråklagare Henrik Nordquist säger att våldsamheterna har föregåtts av en viss sorts organisering i sociala medier.
– Det har spridit sig på sociala medier att det kommer att bli upplopp, att något kommer att hända. Så folk har samlats, sedan när mörkret fallit har ett 20–30-tal personer börjat angripa polisen. Så det har funnits någon form av planering, absolut. Men ingen av dessa killar förekommer i organiserad brottslighet, de har dragits med i pöbelns anonymitet, säger han till Dagens Nyheter.
Av de sju tonåringar som nu åtalas är den äldste en 19-årig man och den yngste en 15-årig pojke. Åklagaren har därtill begärt att Malmö tingsrätt genom en så kallad bevistalan ska pröva skuldfrågan för en vid tillfället 13-årig pojke.
Bevistalan innebär att domstolen tar ställning till ifall en person under 15 har begått ett brott eller inte, utan att döma ut någon påföljd. I Sverige kan barn under 15 inte tilldömas någon påföljd. Åklagare kan begära bevistalan vid särskilt allvarliga brott.
19-åring pekas ut som ledare
En av de misstänkta i målet är medborgare i både Syrien och Sverige. En annan är medborgare i Slovakien. Samtliga åtalade har utländskt klingande namn, varav merparten arabiskt klingande. Alla förutom 19-åringen är under 18 och samtliga var vid tillfället maskerade.
Den åtalade 19-åringen pekas av åklagaren ut som en ledarfigur under kravallerna. Vid tillfället var han iförd en vit balaklava.
”Han har under hela händelseförloppet haft en mycket ledande/pådrivande roll samt har filmat/fotat med sin eller annans mobiltelefon”, står det i stämningsansökan.
Bevisningen består i första hand av bild- och filmmaterial, uppger åklagare Henrik Nordquist. Man har dessutom kommit in i de misstänktas mobiltelefoner och funnit ”mycket intressant information” därifrån. Enligt Nordquist lär fler åtal vänta.
– Absolut, det finns fler misstänkta, säger han till DN.
Läs även: Hård kritik mot Petra Stenkula efter upploppen i Malmö