Facebook noscript imageSjunnesson: Brummelisa + Vargen = Sant?
Jan Sjunnesson
Krönikörer
Sjunnesson: Brummelisa + Vargen = Sant?
Bamseland är lite rörigt, enligt rapporter. Foto: Pontus Lundahl/TT / Claudio Bresciani/TT
Bamseland är lite rörigt, enligt rapporter. Foto: Pontus Lundahl/TT / Claudio Bresciani/TT

Krösus Sork har gemenligen tagit över Bamseland med hjälp av Vargen och kastat ut Brummelisa från Rosenbadet. Hur girig herr Sork är, och hur stygg Vargen, tycks dock lite oklart? Och skvallerpressen spekulerar i de märkligaste romantiska banor, rapporterar Jan Sjunnesson.

Långt uppe vid Nordpålen ligger Bamseland. Där är alla nöjda med att Bamsefamiljen styrt sedan urminnes tider och att alla arbetsbjörnar och -sorkar betalar över hälften av sin lön till dem varje månad.

Läs även: Gästkrönika: Hur ska kapten Andersson ratta sitt sjunkande skepp?

Brummelisa styrde sista året men har nu fått lämna borgen Rosenbadet för Krösus Sork, Bamses ärkefiende som bara tänker på pengar. Tidigare var alla sorkar ganska överens med alla björnar om att Bamsefamiljen styrde bra, även om Krösus rika släktingar fick ta över ibland, som piprökande Fåret Torbjörn, smarta Calle och fiffiga Fredde.

Men nu har det ofattbara hänt! Krösus har tagit hjälp av Vargen och fått stöd av alla vargkusiner och killarna i Tuffa Tuffingars Klubb för att ta över Rosenbadpalatset – och de har kastat ut Brummelisa och hennes kompisar Lille Skutt, Farmor och Katten Janzon. Alla Bamses röda och gröna vänner blev jätteledsna.

Bamsefamiljen hade alltid haft rätt när de sagt att ingen blir snäll av stryk och att man ska vara snäll mot dem som är stygga, för de behöver det mest, och då blir de kanske snällare. Men Vargen sa tvärtom och han var ju stygg, så det blev jättekonstigt att han inte ville att man skulle vara snäll mot honom.

Krösus Sork, Slösus Sork och igelkotten Riviga Rutan styr nu Bamselandet med stöd av Vargen. Ingen går säker nu, säger alla brunbjörnar.

Vargen smider planer i hemlighet där han sitter under sitt diplom för ”VM i elakhet”. Brummelisa är också tyst och en del tror att hon gillar Vargen i smyg. Tänk om hon och Vargen skulle mötas och få gråbruna vargbjörnar?

Hackspetten Hackelius och Totta Ramberg uppdaterar sina aningar om detta märkliga äktenskap varannan timme i Putslustiga podden och i Ekot från huvudstadsradion Eken.

Krösus Sork verkar dock inte vara så snål och hemsk som alla säger. Och kanske Vargen inte är så ond ändå`

Vi som bor i Bamseland har varit med om häpnadsväckande ting de senaste månaderna. Efter första pengaplanen 15 november får vi veta om det blev så stor skillnad.

Läs även: Altstadt: Elsa Widding och nästa rödbruna vindkantring

Jan Sjunnesson

Jan Sjunneson är författare och folkbildare, filosofie magister i filosofi och i pedagogik.