Facebook noscript imageSjunnesson: Det är hög tid att tänka efter
Kultur
Sjunnesson: Det är hög tid att tänka efter
Kristendomen får oss att tänka. Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Kristendomen får oss att tänka. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Kristendomen har format vårt land och det vare sig vi vill det eller inte, skriver Jan Sjunnesson.

Kristi Himmelsfärds dag 2023 som infaller den 18 maj kan inspirera till tankar om den religion som format vårt land. Inför samma helg 2022 skrev jag några rader, mest om Paulus som nog kan sägas vara den egentliga religionsstiftaren.

I år finns andra anledningar att begrunda den svenska kristendomen. Kyrkohistorikern Joel Halldorf har nyligen utkommit med Bokens folk på Fri Tanke förlag och den är en lärd påminnelse om flera skriftliga kulturtraditioner inom och utanför den svenska statskyrkan.

Han beskriver vad som skedde i mina nuvarande trakter på Hallandskusten för 175 år sedan:

Vid stranden nedanför den lilla byn Vallersvik stod åtta unga män och kvinnor, drivna dit av övertygelsen att den kristna tron krävde ett självständigt beslut. Döpa sig skulle man göra av egen fri vilja, inte som spädbarn av prästen. Därför kallade de sig baptister, efter det grekiska ordet för dop […] Till sist är det bara fem av de åtta som vågar ta steget ned i vattnet.

Att samlas till gudstjänst 1848 utan en präst var belagt med stränga böter: 200 riksdaler vilket motsvarade en årslön. Flera av dem som sänkte sig ner i septemberkylan i Kattegatt fick böter, fängslades eller tvingades emigrera. F O Nilsson, baptistförsamlingens förste ordförande, dömdes av Göta hovrätt den 26 april 1850 till landsförvisning. Det mer toleranta Storbritannien vädjade till de halsstarriga svenskarna att låta läsarna, som de frikyrkliga kallades, ha sin tro i fred. Det tog tio år.

Alldeles nedanför det kors som rests till minne av händelsen av Vallersviks baptistförsamling i norra Halland tältade jag tre månader sommaren 2021 på den camping som drivs av församlingen. En fin sommar då jag också började läsa på om kristendomens historia.

Många har problem med Gud men inte med Jesus. För mig är det tvärtom. Gud är oproblematisk men att han skulle ha inkarnerats i en mänsklig gestalt är för mig obegripligt, för att inte säga att han skulle ha tre gestalter i Treenigheten, Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Dessutom mötte Paulus aldrig Jesus och något Nytt Förbund med Gud eller Messias andra återkomst var det aldrig tal om i judarnas skrifter. Eller att Gud skulle bli mänsklig.

Nåväl. Låt inte teologin ställa till bekymmer. Njut av den lediga tiden oavsett vad du kallar den. Ha långtråkigt uppmanar Fokus kulturredaktör Nina Solomin.

Hon hyllar långtråkigheten utifrån författaren Per Olov Enquist som bodde ensam med sin djupt religiösa mor i skogen utanför byn Hjoggböle i Västerbotten. Han lekte med kottar. Gud fanns i bönehuset och i syndabekännelserna.

Idag kan du som jag bläddra i Halldorfs eller Enquists böcker helt gratis via bibliotekens e-bokupplagor. Det är knappast tråkigt, utan ett andligt tidsfördriv.

God Helg!

Jan Sjunnesson

Jan Sjunneson är författare och folkbildare, filosofie magister i filosofi och i pedagogik.