Facebook noscript imageSkogkär: Demirok springer islamisternas ärenden
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Demirok springer islamisternas ärenden
Centerledaren Muharrem Demirok på besök hos Mahmoud Khalfi i Stockholms stora moské. Foto: Skärmavbild från Stockholms moskés hemsida.
Centerledaren Muharrem Demirok på besök hos Mahmoud Khalfi i Stockholms stora moské. Foto: Skärmavbild från Stockholms moskés hemsida.

Att Centerledaren Muharrem Demirok skulle ställa sig till förfogande som islamisternas nyttige idiot var en lågoddsare med tanke på att det närmast är en tradition inom hans parti.

I onsdags besökte Muharrem Demirok Stockholms stora moské, som kontrolleras av Muslimska brödraskapet. Efteråt var centerledaren mycket kritisk till regeringen.

“Just nu ser vi en total brist på dialog från regeringens sida”, sade Demirok till Dagens Nyheter.

Centerledaren lät som ett eko av Mahmoud Khalfi, imam i Stockholms stora moské och ordförande i Islamiska förbundet, den svenska utlöparen av Muslimska brödraskapets europeiska nätverk.

“Det råder bara tystnad, det är helt tyst”, klagade Khalfi i en intervju för ett par dagar sedan, och syftade på regeringen.

Då hade Khalfi varit på dialogmöte hos statsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD) bara två veckor tidigare. Men Islamiska förbundet förväntar sig kanske dagliga avstämningar med regeringen?

I DN-intervjun beskriver Demirok hur den hatiska stämningen i Sverige får imamen att ligga sömnlös om nätterna. Centerledaren går också i god för att Khalfi och Islamiska förbundet inte vill driva igenom några blasfemilagar eller på något annat sätt inskränka yttrandefriheten i Sverige.

Om Demirok bara är okunnig och lättlurad eller själv försöker vilseleda allmänheten är en öppen fråga.

För bara ett par veckor sedan krävde Mahmoud Khalfi tillsammans med företrädare för tre andra muslimska trossamfund i en debattartikel i Aftonbladet att det ska bli straffbart att bränna koranen.

“Yttrandefriheten står och faller lika lite med tillåtandet av koranbränningar som den står och faller med tillåtandet av förtal, uppvigling eller öppet förevisande av nazistsymboler”, skrev de.

I en intervju i Studio Ett i januari i år fastslog Khalfi angående koranbränningarna att “man kan inte hänvisa till yttrandefriheten”.

Så var Khalfi och i princip även alla andra företrädare för de islamiska trossamfunden i Sverige står i den här frågan råder det ingen tvekan om: koranbränning ska förbjudas.

Demirok gör ett nummer av att ingen vill ha “blasfemilagar eller andra ändringar av våra grundlagar”. Men det behövs inte. Vad Islamiska förbundet med flera kräver är att koranbränning ska bedömas som hets mot folkgrupp och på så sätt bli straffbart.

Läs även: Skogkär: Fagert men falskt tal om att ta avstånd från hets mot socialtjänsten

Att Demirok utger sig för att vara en stenhård försvarare av den svenska yttrandefriheten samtidigt som han backar upp dem som vill inskränka den bakvägen, förvånar inte. Hans företrädare Annie Lööf var inne på den linjen inför det senaste riksdagsvalet. I en intervju i Svenska Dagbladet förklarade Lööf att polisen borde ha stoppat Rasmus Paludan, som det då handlade om. Enligt Lööfs bedömning gjorde sig Paludan genom sina koranbränningar skyldig till hets mot folkgrupp och störande av allmän ordning. Lööf kallade det till och med “klockrena fall”.

Forskaren Sameh Egyptson har pekat på hur samarbetet mellan Centern och islamistiska organisationer i Sverige går flera decennier tillbaka i tiden. Frågan hur röster ska vinnas i landets snabbt växande muslimska minoritet har sysselsatt mången partistrateg genom åren.

I årtionden har svenska politiker på alla nivåer behandlat islamisterna i och runt Islamiska förbundet som legitima företrädare för alla muslimer i Sverige. Svenska myndigheter har genom åren gött islamisternas organisationer med hundratals miljoner kronor.

Pengar som har använts för att ge spridning åt islamisternas politiserade version av islam genom missionerande, i syfte att i Sverige bygga ett muslimskt parallellsamhälle på religiös grund.

Vid det här laget borde Centern liksom övriga riksdagspartier vara väl medvetna om detta. De borde ha genomskådat islamisternas agenda. Så är det tydligen inte. Istället bidrar Demirok till att främja den.

Läs även: Skogkär: Islamisterna flyttar fram sina positioner

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu