Elpriserna som förubblades förra vintern lär fördubblas ytterligare en gång denna vinter. Minst. Allt medan energiminister Khashayar Farmanbar (S) lovar billig el i överflöd – någon gång i en obestämd framtid.
Vid ett extrainsatt möte på tisdagen lyckades EU-länderna enas om en frivillig minskning av gasanvändningen med 15 procent de kommande åtta månaderna. Allt för att minska beroendet av den sinande ryska gasen.
Det lär inte hindra att ett stålbad väntar svenska hushåll och företag efter valet i höst. En del av förklaringen är att höga energipriser på kontinenten smittar av sig till Sverige. De elpriser som förra vintern mer än fördubblades jämfört med föregående år kommer ännu en gång att minst fördubblas, bedömer experter.
Per Tryding, policychef på Sydsvenska Handelskammaren, varnar i Sveriges Radio för en ekonomisk “dödsspiral” i södra Sverige, med sämre konkurrenskraft och lägre investeringar:
“Det leder till att alla anställda i Sydsverige får mindre kvar i plånboken efter skatt och el och då sjunker köpkraften.”
Inte undra på att Socialdemokraterna sträcker ut handen till Moderaterna, det vill säga desperat försöker desarmera de explosiva energifrågorna när valrörelsespurten nu närmar sig.
I Socialdemokraternas Sverige ska ingen ska behöva “känna en klump i magen när elräkningen kommer” och industrin ska veta att “den kan få den el som behövs”, står det att läsa på partiets hemsida. Det är mycket ingen ska behöva känna eller drabbas av i Socialdemokraternas Sverige. Men som känns och drabbar ändå.
Finns det någon kund söder om elprisområde 1 och 2 som inte går omkring med den där klumpen i magen just nu? Svenska Kraftnät drar upp planer för att kunna genomföra rullande nedsläckningar av elnätet i södra Sverige redan i höst. Allt medan regeringens företrädare lovar ett stabilt överflöd av billig el – någon gång i en givetvis obestämd framtid.
“Självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon?”
Så lät det när Magdalena Andersson som nyvald partiordförande höll sitt installationstal på Socialdemokraternas kongress i november 2021.
Och den av Andersson utsedde energiministern Khashayar Farmanbar var länge lika tvärsäker. Kärnkraften är för dyr, tar för lång tid att bygga, ingen är intresserad av att investera i kärnkraft, och så vidare.
Nu låter det i alla fall delvis annorlunda. Nu vill Socialdemokraterna ha blocköverskridande samtal, en ny, bred energiöverenskommelse. Nu ska alla “ta ansvar”, nu är inte tid för “politisk polemik”, nu krävs långsiktighet.
Var fanns den långsiktigheten de gångna två mandatperioderna när Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet nöjt beskådade hur fyra kärnkraftsreaktorer stängdes ner?
Läs även: Högsta elpriserna någonsin i Sverige – när Ryssland stänger av gasledningen
Sedan 1999 har sex kärnkraftsreaktorer tagits ur drift för gott. Två i Barsebäck, två i Oskarshamn och två i Ringhals. Samtliga i sydligaste Sverige. Alldeles bortsett från vad det betytt för tillgången på el till rimliga priser att antalet reaktorer halverats de senaste decennierna, så har reaktoravvecklingen även inneburit helt nya krav på elnätet. Tidigare producerades en betydligt större andel av elen där den också förbrukades. Nu måste konsumenterna i södra Sverige istället få mer av sin el från norr. Flaskhalsar i distributionen uppstår. Det blir svårare att balansera tillgång på el med efterfrågan på el.
På måndagen höll Farmanbar en pressträff om “hur vi ska få mer billig el där vi behöver den”. Socialdemokraterna utesluter inga möjligheter när det kommer till Sveriges elproduktion, försäkrade Farmanbar. Han lovade också att “förstärka elnätet i hela landet så snabbt det bara går och se till att takten i elnätsutbyggnaden minst fördubblas”. Vad “så snabbt det bara går” innebär och hur det rent praktiskt ska gå till att “minst fördubbla” takten i utbyggnaden av elnätet överlät Farmanbar åt åhörarnas fantasi.
Och på tal om fantasi hävdade Farmanbar också att “vi har stabila och låga elpriser över tiden”, det är bara det senaste halvåret priserna ökat även här. I själva verket började elpriserna öka redan förra sommaren för att på allvar skjuta i höjden i november.
Moderaterna är inte imponerade av regeringens hastigt påkomna intresse för breda energisamtal. Det är lätt att förstå. Motivet från S sida är uppenbart: att åtminstone hjälpligt försöka neutralisera en fråga – energipolitiken – som de vet blir svår för regeringen att hantera i valrörelsen, genom att framställa Moderaterna som oansvariga.
Och vad Socialdemokraterna säger i dag om att inget är uteslutet när det gäller framtida elproduktion spelar mindre roll. Det är vad Socialdemokraterna säger efter valet som räknas.
Det är inget fel med en bred uppgörelse om energipolitiken. Tvärtom. Det är ett av de områden där långsiktiga spelregler är som allra viktigast. Att politiker slutat tänka långsiktigt, att göra konsekvensanalyser, är den främsta orsaken till att Sverige hamnat i nuvarande situation.
Magdalena Andersson vände på en femöring om svenskt medlemskap i Nato. Kanske hade samma sak kunnat hända i energifrågan. Men det skulle förutsätta en regering som inte är beroende av Miljöpartiet. Vilket i praktiken skulle utesluta en regering som leds av Socialdemokraterna.
Läs även: Skogkär: Farmanbar fabulerar om kärnkraftens förutsättningar