Facebook noscript imageSkogkär: För Sveriges Radio är Anderssons lögner en lustig anekdot
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: För Sveriges Radio är Anderssons lögner en lustig anekdot
Journalisterna hukar för Magdalena Andersson (S). Foto: Johan Nilsson/TT
Journalisterna hukar för Magdalena Andersson (S). Foto: Johan Nilsson/TT

Socialdemokraternas Jamal El-Haj är enligt partiet en svuren fiende till Hamas. Ändå har El-Haj inte ens lyckats övertyga sin egen hustru om att Hamas är en terrorgrupp som måste bekämpas.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj, som enligt partiordföranden Magdalena Andersson vigt sitt politiska liv åt att bekämpa terrorgruppen Hamas, stretar på i motvind. Trots decennier av påstått brinnande motstånd mot Hamas har El-Haj inte ens lyckats övertyga sin egen hustru, Solange El-Haj, som tvärtom delar Hamaspropaganda på Facebook.

På kvällen den 7 oktober lade Solange El-Haj ut ett klipp på sin Facebooksida där en skräckslagen israelisk kvinna med barn i famnen omges av Hamasmän. Filmen påstås visa hur Hamas skyddar kvinnan och hennes två små barn. Rubriken lyder: Hamas fighters defend israeli mother and child What the news don´t show.

Kvinnan i filmklippet heter Shiri Bibas. Barnen i hennes famn är fyraårige Ariel och Kfir, nio månader gammal. Shiri Bibas och barnen fördes bort från kibbutzen Nir Oz, tillsammans med Shiris make Yarden och hennes föräldrar Yosi och Margit Silberman. De är sedan dess Hamas gisslan. Om de nu är vid liv.

Av Nir Oz omkring 400 invånare ska närmare hälften ha dödats eller kidnappats vid Hamas massaker på lördagsmorgonen. Hamas filmade och gav spridning åt sina egna krigsbrott. Denna terroristpropaganda med en panikslagen judisk kvinna delar Solange El-Haj samma kväll i ett klipp där Hamas framställs som ridderliga hjältar.

Men åter till Jamal El-Haj. Vid upprepade tillfällen har Magdalena Andersson påstått att hennes partikollega El-Haj avskyr Hamas. I SVT:s partiledardebatt nyligen lät det så här:

“Han har ägnat sitt politiska liv åt att kämpa mot Hamas. Jag tror inte det finns någon riksdagsledamot som har så många gånger i riksdagen skrivit motioner eller uttalat att Hamas är en terroristorganisation och är hans största politiska fiende.”

Det är lögn från början till slut vilket en sökning i riksdagens arkiv bekräftar. Inte heller utanför riksdagen har El-Hajs påstådda motstånd mot Hamas gjort avtryck. Tvärtom. Han poserar framför Hamasflaggor. Han går på Hamaskonferens i Malmö, trots att partiet avrått honom. Väl där kramar han om konferensens ordförande, Amin Abu Rashid, en högt uppsatt person inom Hamas europeiska nätverk, numera gripen i Nederländerna misstänkt för terrorfinansiering.

Läs även: Skogkär: Sagostund med Magdalena Andersson

Alla inser att Magdalena Andersson ljuger som en häst travar om El-Haj. Men de stora mediernas redaktioner låtsas som ingenting.

I senaste avsnittet av podden Det politiska spelet från Sveriges Radio utlöser Anderssons påståenden om El-Hajs livslånga kamp mot Hamas stor munterhet.

“Det verkar vara en sanning med väldigt stor modifikation”, säger Helena Gissén, Ekots ena inrikespolitiska kommentator.

Programledaren Parisa Höglund fyller i:

“Hur allvarligt är det när man säger så? För det förstår väl alla att det kan inte stämma att han är mest Hamaskritiske …?” fnissar Höglund.

“Nej, han kan ju inte slå Liberalerna till exempel, det blir ju svårt”, skrockar Fredrik Furtenbach, Ekots andra inrikespolitiska kommentator.

“Hon drog till med det, men folk drar till med saker och ting i partiledardebatterna. Det sjunker ofta undan”, konstaterar Gissén.

Ända sedan i somras har Magdalena Andersson och Socialdemokraternas alla taltrattar i offentligheten ljugit om El-Haj och hans Hamaskontakter. Men ska medierna – ska public service – låta rena lögner från ledaren för landets största parti bara “sjunka undan”? Är det inte då journalisterna, som ju påstår sig granska makten, ska gå in och ställa obekväma frågor, kräva svar? Att Andersson trasslat in sig i en härva av lögner framställs istället som en lustig episod.

Vågar inte de etablerade medierna stöta sig med Magdalena Andersson? Av rädsla för att inte få intervjuer, av rädsla för att gå miste om smaskiga läckor och utspel?

Eller handlar det om politiska sympatier? Att kasta ut Jamal El-Haj ur partiet skulle kosta Socialdemokraterna tusentals röster. Det som står på spel är den politiska makten. I El-Hajs hemstad Malmö. I Sverige.

Medvetna om detta hot har Socialdemokraterna i efterhand försökt bygga upp ett alibi för El-Haj genom en riksdagsmotion och en debattartikel som ska föreställa Hamaskritiska, undertecknade av honom.

Ett utmärkt tillfälle att ställa frågor till Magdalena Andersson angående El-Haj och hennes uppdiktade karakteristik av honom som riksdagens ledande Hamasmotståndare infann sig i Morgonstudion i SVT på tisdagen, efter ännu ett islamistiskt terrordåd, som denna gång drabbade svenska fotbollssupporters i Bryssel.

Istället bjöds tittarna på ett sju minuter långt inställsamt samtal där Andersson fick möjlighet att spela den bekymrade men trygga landsmodern. Inslaget kunde lika gärna ha producerats i det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen 68.

Hur länge ska de stora svenska redaktionerna skydda Magdalena Andersson, Jamal El-Haj och Socialdemokraterna? Hur länge ska SR och SVT göra det? Public service ska ju trots allt föreställa radio och teve i allmänhetens tjänst, inte radio och teve i socialdemokratins tjänst.

Läs även: Skogkär: Magdalena Andersson ljuger gång på gång på gång

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu