När Magdalena Andersson påstår att Jamal El-Haj, S-riksdagsmannen som gick på Hamaskonferens, gång på gång tagit tydligt avstånd från just Hamas far hon med osanning. I dagligt tal – ljuger.
Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Hajs äventyr på en konferens kopplad till den palestinska terroristorganisationen Hamas blev snabbt gårdagens nyheter. Socialdemokraterna hoppas att det så ska förbli. Det vore synd.
Alldeles extra synd vore det om partiordföranden Magdalena Anderssons lögner i samband med Affären El-Haj inte uppmärksammades.
En kort resumé:
Det var sista helgen i maj som El-Haj deltog i Europeiska palestinska konferensen i Malmö. Där satt han på hedersplats, på första raden, skuldra vid skuldra med konferensens ordförande Amin Abu Rashid.
Nu råkar denne Abu Rashid ha ett välgrundat rykte om sig att vara en central aktör inom Hamas, närmare bestämt som Europaansvarig för organisationens finansiering. Några veckor efter Malmökonferensen greps för övrigt Abu Rashid i Nederländerna, misstänkt för att ha samlat in pengar till Hamas. Tänka sig.
Att PLO och Palestinska myndigheten – det vill säga Socialdemokraternas palestinska systerparti Fatah – varnat alla palestinier för att delta i Malmökonferensen säger egentligen allt som behöver sägas: detta var rivalen Hamas konferens.
Uppgifterna om konferensens kopplingar till Hamas ledde till att den socialdemokratiska partiledningen uppmanade sina riksdagsledamöter att hålla sig borta från tillställningen. El-Haj gick dit ändå.
“Jag beklagar att mitt parti satte mig i en position som tvingade mig att välja mellan partiet, mitt folk och min familj”, kommenterade El-Haj och hävdade att han deltog i konferensen som svensk-palestinier, inte som socialdemokratisk politiker.
Den boskillnaden accepterade partiet inte och som konsekvens av sin ordervägran tvingades El-Haj ta “time-out” från sina uppdrag som suppleant i bland annat utrikesutskottet. Enligt Magdalena Andersson “en väl avvägd åtgärd”.
Krav om att kasta ut El-Haj ur riksdagen och partiet avfärdades av partiledningen.
“Jamal har varit väldigt, väldigt tydlig och det finns ju också dokumenterat väl i riksdagen. [Han] har gång på gång på gång tagit tydligt avstånd från Hamas. Så det finns ju ingen tvekan om hans avståndstagande och hans värderingar och vi socialdemokrater tar ju väldigt allvarligt på terrorism”, sade Andersson i en intervju i Agenda i SVT (4/6) där hon också varnade för att “urholka terrorismbegreppet”.
Tidigare statsrådet Annika Strandhäll, ordförande i det socialdemokratiska kvinnoförbundet, skyndade snabbt till El-Hajs försvar:
“Han är en god socialdemokrat och förtroendevald politiker med flykt och umbäranden med sig som älskar vårt land och är lojal mot alla demokratiska värderingar som präglar vårt land. En verklig svensk på alla sätt som spelar roll.”
Läs även: Skogkär: För Socialdemokraterna är tjuvfiske värre än samröre med Hamas
Men hur ligger det egentligen till med El-Hajs – enligt Magdalena Andersson – upprepade avståndstaganden från Hamas? Den av El-Haj gång på gång visade tydligheten?
En vänlig förfrågan till Anderssons presskontakt Mirjam Kontio om vilka uttalanden partiordföranden syftade på i Agenda möts med tystnad. Kanske letar Kontio med kollegor än i denna stund efter El-Hajs alla väldokumenterade avståndstaganden, vem vet.
De dokument i riksdagen där El-Haj nämner Hamas begränsar sig dock till en skriftlig fråga och två motioner. Ingenstans något som ens liknar ett tydligt avståndstagande.
Den skriftliga frågan har El-Haj försett med rubriken “Kriget mot Gazas fängslade folk”. Och det är då Israel, inte Hamas han syftar på.
“Givetvis ska Hamas inte skjuta raketer mot Israel men de israeliska ‘svaren’ har knappast varit särskilt fredsfrämjande”, skriver El-Haj, vilket är mer en kritik av Israel än av Hamas.
Så till de båda motionerna. I den första görs följande iakttagelse:
“Hamas kontroll över Gazaremsan har inte främjat demokrati och fred”, vilket nog får betecknas som en våldsam underdrift, även med tanke på det skräckvälde Hamas bedriver gentemot den egna befolkningen.
I den andra motionen heter det:
“I juni 2007 tog den terrorstämplade organisationen Hamas kontroll över området efter att ha vunnit lokalvalet”, vilket inte direkt andas kritik, snarare är det ett konstaterande.
Till saken hör att El-Haj skrivit motionerna tillsammans med sju partikamrater. Huruvida Hamas över huvud taget nämnts om El-Haj ensam fått föra pennan vet bara han själv.
Detta är alltså vad Magdalena Andersson kallar att ta tydligt avstånd från Hamas. Detta är enligt Magdalena Andersson ett belägg på hur väldigt allvarligt Socialdemokraterna ser på terrorism.
Snarare visar det hur lätt Socialdemokraterna tar på terrorism – åtminstone terror som riktar sig mot judar. Det visar inte minst hur lätt Socialdemokraterna och Magdalena Andersson tar på sanningen.