Facebook noscript imageSkogkär: S Natohyckleri är svåröverträffat
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: S Natohyckleri är svåröverträffat
Magdalena Andersson (S) fortsätter sitt krypskytte mot regeringen i Natofrågan. Foto: Lars Schröder/TT
Magdalena Andersson (S) fortsätter sitt krypskytte mot regeringen i Natofrågan. Foto: Lars Schröder/TT

Det mesta tyder på att Finland går med i Nato före Sverige. I det läget vill Magdalena Andersson (S) inte längre kännas vid sin egen regerings löften till Turkiet att ta avstånd från de kurdiska organisationerna YPG och PYD.

Efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari utnämndes anstiftaren Chang Frick till Vladimir Putins nyttige idiot.

Nyttig idiot är den som springer andras ärenden utan att förstå det själv. Och i så fall gjorde sig Frick i samma veva även till Socialdemokraternas nyttige idiot.

Genom Turkiets hastigt uppflammande ilska över koranbränningen flyttades fokus från det som i grunden var och är orsaken till att president Recep Tayyip Erdogan och hans regering motsätter sig svenskt Natomedlemskap: att Sverige och då inte minst tidigare socialdemokratiska regeringar blundat för den kurdiska terrorgruppen PKK:s aktiviteter här.

“Sverige har blivit en fristad åt PKK och andra terroristgrupper. Vi ser inte positivt på deras Nato-medlemskap”, klargjorde Erdogan innan den svenska regeringen ens fattat det formella beslutat att ansöka om medlemskap.

I sin nyligen presenterade analys av terrorhotet mot Sverige ger Nationellt centrum för terrorhotbedömning i princip Erdogan rätt. Där pekas PKK ut som en av de “mest framträdande aktörerna i Sverige gällande finansiering av våldsbejakande extremism och terrorism“.

Men som Turkietkännaren Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, mer än en gång påpekat: detta handlar inte enbart om PKK. Även den tidigare socialdemokratiska regeringens relationer med det kurdiska partiet PYD i norra Syrien och dess väpnade gren YPG upprör Turkiet.

“Turkiet ser dem som identiska med PKK”, konstaterar Levin.

När Magdalena Andersson i november 2021 utsågs till statsminister hängde allt på en röst. Den kurdiska aktivisten och politiska vilden Amineh Kakabavehs röst. För att försäkra sig om Kakabavehs stöd i riksdagens statsministeromröstning träffade Socialdemokraterna en uppgörelse med henne. Socialdemokraterna lovade där att på olika sätt bistå det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. I överenskommelsen beskrivs PYD som “legitim samtalspartner”. Det slås även fast att det är “oacceptabelt” att “frihetskämpar som slagits för eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD” av “vissa statsaktörer” klassas som terrorister. Det är en formulering direkt riktad mot Turkiet.

I juni förra året, inför en misstroendeomröstning i riksdagen mot dåvarande justitieministern Morgan Johansson (S), behövde Socialdemokraterna återigen försäkra sig om Kakabavehs röst. Kakabaveh fick då beskedet att S stod fast vid överenskommelsen med henne från november.

Två veckor senare slänger den socialdemokratiska regeringen YPG och PYD under den turkiska bussen.

I samband med Natotoppmötet i Madrid i slutet av juni undertecknade Sverige, Finland och Turkiet det samförståndsavtal som sedan dess utgjort grunden för de fortsatta förhandlingarna mellan länderna. I avtalet lovar Sverige liksom Finland att inte ge stöd till YPG och PYD.

Att Socialdemokraterna är det parti som mer än något annat orsakat Turkiets missnöje med Sverige råder det ingen tvekan om.

Läs även: Skogkär: Socialdemokraterna satte Sverige i Natoklistret

Allt mer tyder på att Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan – men inte Sveriges. Det för finskt vidkommande positiva beskedet kan komma redan i samband med den finske presidenten Sauli Niinistös besök i Turkiet under torsdagen och fredagen.

Vid en pressträff på tisdagen konstaterade statsminister Ulf Kristersson (M) att sannolikheten ökat för att Finland går före Sverige in i Nato.

“De känner sig färdiga med Finland men inte färdiga med Sverige”, sade han.

Reaktionen på detta från Magdalena Andersson och Socialdemokraterna är fortsatt krypskytte mot regeringen, fortsatta försök att utnyttja situationen i partitaktiska syften. Vid en egen pressträff samma dag kom Magdalena Andersson i vanlig ordning med understucken kritik mot regeringen.

“Partierna i regeringen och regeringskonstellationen måste sätta Sverige och svenska folkets säkerhet i första rummet”, manade Andersson. Underförstått: regeringen och stödpartiet SD gör inte det.

Andersson kritiserade även regeringen för hur den hanterat Sveriges Natoansökan.

“De avståndstaganden som de har gjort från vissa kurdiska organisationer […] är ju ingenting som har förankrats med oss socialdemokrater och är heller inte en del av den överenskommelse som vi slöt [med Turkiet och Finland]”.

Detta är en häpnadsväckande invändning. Plötsligt tar Socialdemokraterna inte längre avstånd från PYD och YPG? Trots att det är en avgörande fråga för Turkiet. Trots att det var en socialdemokratisk regering som skrev under ett avtal med Turkiet som vilar på Sveriges och Finlands otvetydiga avståndstagande från just dessa organisationer.

Att Magdalena Andersson offentligt backar från de utfästelser till Turkiet hon och hennes parti gjorde i regeringsställning är närmast att likna vid sabotage mot den svenska Natoansökan.

Och detta från en politiker som gång på gång hävdar att hon sätter Sveriges och det svenska folkets säkerhet främst. Socialdemokraternas hyckleri är svårt att överträffa.

Läs även: Skogkär: Nu ljuger Magdalena Andersson igen

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu