Politikerna i Sandviken har beslutat att mellanstadieeleverna i resursstarka Västanbyn ska flyttas till Murgårdsskolan som ligger i ett socialt utsatt område på andra sidan stan. Beslutet har väckt starka känslor hos föräldrar till eleverna.
– Jag ser inte hur man kan göra ett sånt här socialt experiment med barn, säger Natalie Ramstadius till Sveriges Radio.
Politikerna i Sandvikens kommun har beslutat att flytta mellanstadieelever på Västanbyns skola till Murgårdsskolan i området Nya Bruket.
Samtidigt vill man flytta förskolan och lågstadiet från Murgårdskolan till Västanbyn. En form av rockad som syftar till att bryta segregationen i staden.
Beslutet fattades i oktober av en vänstermajoritet där Socialdemokraterna är största parti.
Eleverna i socialt välmående Västanbyn har sedan tidigare gått ut med 100 procent fullgoda betyg. På Murgårdsskolan gick endast 25 procent av eleverna ut med fullgoda betyg i årkurs sex, och en majoritet av eleverna på skolan har utländsk bakgrund.
Sandviken tillhör en av de kommuner i landet som utsatts mest för social dumpning. I invandrardominerade Nya Bruket röstade endast 66 procent i förra valet.
Området ligger mitt emellan Sandvikens resecentrum och stadskärnan och har fått sitt namn av det gamla järnbrukets arbetarbostäder som tidigare fanns här.
Oroar föräldrar
Beslutet om att flytta mellanstadieelever från Västanbys skola till Murgårdsskolan i Nya Bruket oroar föräldrar till eleverna. En förälder som Sveriges Radio pratat med uppger att de känner sig överkörda av politikernas beslut.
En mamma säger att det knappast är barnens uppgift att lösa samhällets integrationsproblem.
– Jag ser inte hur man kan göra ett sånt här socialt experiment med barn, säger Natalie Ramstadius, boende i Sandviken.
Nya bruket är ett område som präglats av mycket sociala problem samt stök och kriminalitet, erfar en pappa som Sveriges Radio pratat med.
– Det är min dotter och jag vill att hon ska känna sig trygg. Jag vill känna mig trygg när hon är i skolan. Jag vill inte behöva gå runt och oroa mig. Man hör mycket från den skolan, mycket som händer, säger pappan till en av eleverna.
Oppositionen kritisk
Johan Raumer, ordförande för Moderaterna i Sandviken, säger att kommunen har omfattande problem med otrygghet och gängkriminalitet.
– Vi möter storstadsyndromet här också vi har betydligt mer gängkriminalitet än vad någon vill erkänna och det är ett faktum. De rekryterar i väldigt unga åldrar, de är före tonåren nu och rekryterar. Vilket gör att man inte vill att barn ska transportera sig genom stan till skolan, säger Johan Raumer.
Försvarar beslutet
Jenny Karlsson (C) är ordförande i kunskapsnämnden i Sandviken. Hon försvarar beslutet.
– Det är ju det som är så bra att vi börjar tidigt med barnen. De äldre är svårare, de har bildat sina uppfattningar och har med sig rädslor och sånt. Men det är ju barnen som kan förändra och vara vår framtid i samhället för att bryta den segregation vi lever i idag. Man lär av varandra, alla elever kommer att få det bättre, säger Jenny Karlsson.
Läs även: Hit gick utvisningsdömde Umeå-imamens försnillade förskolepengar