Facebook noscript imageSKR bygger kontor för miljardbelopp – kommunerna går på knäna
Nyheter
SKR bygger kontor för miljardbelopp – kommunerna går på knäna
Kontorsbyggnaden vid Tegelbacken där SKR planerar att bygga sina nya lokaler. Foto: SVT
Kontorsbyggnaden vid Tegelbacken där SKR planerar att bygga sina nya lokaler. Foto: SVT

Sveriges kommuner och regioner planerar att bygga ett nytt huvudkontor i centrala Stockholm. Bygget har beräknats kosta minst två miljarder och samtidigt som kommunerna riskerar stora underskott vill SKR nu inte berätta vad kostnaden väntas landa på, rapporterar SVT Nyheter.

Vid Tegelbacken i centrala Stockholm ska Sveriges kommuner och regioner, SKR, ha sitt nya huvudkontor. Fastigheten som nu ligger där kommer inte att användas av organisationen utan ska rivas för att ett nytt hus ska byggas.

SKR är medlemsorganisationen där alla kommuner och regioner ingår och deras uppdrag är att ge stöd åt utvecklingen av kommunala och regionala verksamheter i landet.

Redan 2018 köpte SKR fastigheten av Skanska genom sitt dotterbolag Slussgården. Då ville man inte svara på frågor från public service om det nya kontorsbygget. Nu säger Lena Dahl, vd på SKR Företag AB, till SVT att det handlar om en investering.

– Man kan också se det som en investering. Vi behöver ha ett kontor och en kurs- och konferensverksamhet.

Läs även: Hundratals i demonstration mot restriktioner i Stockholm

När fastigheten köptes beräknade tidningen Fastighetsvärlden att kostnaden skulle uppgå till cirka två miljarder kronor. Enligt uppgifter kan den siffran ha stigit och idag vill SKR fortfarande inte berätta vad deras nya huvudkontor väntas kosta.

– Skanska och SKR:s fastighetsbolag är överens om att inte gå ut med köpeskillingen, säger Lena Dahl till SVT.

Ansträngt för kommuner

Samtidigt som SKR har planerat bygget av sitt nya kontor som ska ligga i en av centrala Stockholms mest attraktiva delar rapporteras det om att deras medlemmar går på knäna. I många kommuner måste man spara in på äldrevård eller höja skatten för att få budgeten att gå ihop.

Även Lena Dahl medger att flera kommuner kan komma att få det svårt ekonomiskt under de kommande åren på grund av den åldrande befolkningen.

– På sikt är det en utmanande situation för den offentligt finansierade välfärden genom att fler som är äldre ska försörjas av färre.

Läs även: Trafikverkets konstnadskalkyler kritiserade – ökade från 11 till 75 miljarder

Simon Nilsson