Godkännande av nya vacciner och tidigare leveranser av redan godkända vacciner avgör om regionerna kan klara halvårsmålet att vaccinera samtliga över 18 år. I vilket fall kommer det att bli en kraftig förskjutning mot andra kvartalet. Endast en tredjedel av de planerade vaccindoserna har hittills levererats.
– Men ge oss vaccinet. Vi är redo. Vi kan klara av 5 400 doser med tio minuters intervall och även 10 000 doser per dag, sade Inger Nordin Olsson, överläkare och regional vaccinsamordnare i Örebro län på Sveriges Kommuner och Regioners pressträff om vaccinationsläget.
– Landet ligger efter med leveranser. Förväntningar och förtroende går emot varandra, sade hon vidare och upplyste även om att hon inte har tillgång till vaccinationsverktyget ”Mitt vaccin” utan att vaccinationsprocessen i Örebro är halvautomatisk.
3,75 miljoner doser vaccin skulle ha levererats före slutet av februari men regionerna har endast fått 1,1 miljoner doser. Mindre än en tredjedel av de planerade vaccindoserna mot covid-19 har levererats. Risken är att målet att erbjuda vaccin till samtliga över 18 år inte nås före halvårsskiftet. Men enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ligger målet kvar.
Staten ansvarar för leveranser och logistik
Emma Spak, som är chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, tror att alla regioner kan gå i mål samtidigt. Regionerna har kapaciteten att nå målet, men leveranserna avgör. Hon påminde om att staten ansvarar för kommunikation, leveranser och logistik.
– Vi når de grupper vi ska vaccinera men takten är lägre än planerat. Fram till slutet av februari får regionerna en tredjedel av det som var sagt för två månader sedan.
Hon konstaterade att det är mindre än vad som krävs för att vaccinera de 600 000 personer som ska vaccineras i fas 1: de som bor i särskilda boenden, de som har hemtjänst, vård- och omsorgspersonal samt de som lever med någon som har hemtjänst.
Hon sade även att utmaningen med leveranserna delar Sverige med resten av EU men att Sverige står sig väl när det gäller att ha vaccinerat de allra äldsta.
Halvårsmålet förutsätter att nya vacciner godkänns
På en fråga om halvårsmålet är hotat svarade Emma Spak att om Sverige ska nå detta så bygger det på att de nya vaccinen Curevac och Jensen blir godkända, samt att vaccinleveranserna verkligen kommer och att en del kommer tidigare än sagt.
– Vaccinationen förutsätter att leveranser kommer löpande. Det är problem när tillägget kommer i juni. Sedan igår saknas det inte längre vaccin för 700 000 personer för att kunna uppnå målet att ha vaccinerat samtliga över 18 år i juni.
– Nu finns leveransprognoser för ytterligare 2 miljoner doser i början på juni. Men om vi klarar av att vaccinera samtliga före utgången av juni beror på vilken typ av vaccin vi får och när det kommer, till exempel måste det gå nio veckor mellan Astras två doser.
– Regionerna har en enorm kapacitet att vaccinera, men det gäller att få ytterligare leveranser i mars och framåt, sa Emma Spak.
Anders Nordmark, vaccinsamordnare i region Värmland, har tolv vaccinationsmottagningar fördelade på elva orter.
– Vi har en parallellorganisation som inte gör intrång på den ordinarie vården. Vi är klara med fas 1. Vi står på tröskeln till fas 2 som är 85+ hos oss.
Men han upplever samma problem som Inger Nordin Olsson.
– Precis när vi fattat beslut om att vaccinera så får vi veta att leveranserna sjunker. Det skapar frustration hos dem som väntar på vaccin. Vi har en kapacitet på maximalt 52 000 doser i veckan.
Marie Morell, ordförande för Sjukvårdsdelegationen på SKR, säger att det finns kapacitet för 1,2 miljoner vaccineringar per vecka i Sverige. Regioner är väl förberedda för arbetet. På särskilda boenden har nästan alla vaccinerats med två doser. Hälften av dem som har hemtjänst har fått en dos.
– Regionerna behöver en stor framförhållning för att planera. Bolagen har inte hållit sina tidsgränser. Det är mycket problematiskt.
TEXT: Margaret von Platen