Sveriges första match i fotbolls-EM blev mållös. Så, vad får bollen att gå i mål? Enligt en ny studie är slumpen viktig.
I studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sports Sciences undersöktes samtliga mål som gjordes i Premier League under säsongerna 2012/13 till 2018/19. Totalt analyserades filmklipp av 7 263 mål från 2 451 matcher.
Det visade sig att 46 procent av målen gjordes i situationer som enligt forskarna involverade en hög grad av slump. Exempel på sådana situationer är skott utanför straffområdet, mål efter en räddning, blockering eller stolpskott, om en försvarsspelare gjorde självmål eller stod för framspelningen, om bollen ändrade riktning på en spelare, och stolpe eller ribba in.
Mer detaljerade analyser visade också att en större andel av sämre (enligt oddsmarknaden) lags mål gjordes i situationer med ett betydande slumpinslag och att slumpen tycks spela en större roll för mål som görs medan resultatet är oavgjort. Andelen mål i slumpartade situationer minskade också något över tiden, från 49,5 procent 2012/13 till 43,6 procent 2018/19.
Läs även: Det höll på att gå åt pipan
Läs även: Flera landslag knäböjer – blir utbuade av publiken