Kassören för förskolan Bilaal i Umeå förde över stora summor pengar till okända konton och privatpersoner. Kassören, Hussein Al–Jibury, som av Säpo pekats ut som ett säkerhetshot, dömdes nyligen för grovt bokföringsbrott.
– Jag är tacksam över den nya lagstiftning som kom 2019, som omöjliggör för oseriösa aktörer att driva det här typen av verksamhet, säger Moa Brydsten (S), ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Umeå, till Bulletin.
Bulletin uppmärksammade nyligen att kassören för förskolekooperativet Bilaal i Umeå dömts till fängelse i två år för grovt bokföringsbrott.
Miljonbelopp fördes via föreningens konto över till okända privatpersoner, främst medel i form av kommunala bidrag från Umeå kommun. Kassören, Hussein Al–Jibury, även kallad Umeå-imamen, har av Säpo pekats ut som ett hot mot rikets säkerhet.
Förskolan som bedrev verksamhet i tre städer startades redan 2001. Enligt föreningens stadgar skulle verksamheten utgå ifrån koranen och dess sunnah, ”profetens lära”, vilket strider mot nuvarande skollag. Förskolan hade sedan tidigare fått föreläggande för att ha bedrivit utbildning med konfessionella inslag.
Förskolekooperativet Bilaal fick stänga ner sin verksamhet 2019 efter att kommunen genomfört en ägar- och ledningsprövning.
Kritisk till friskolesystemet
Moa Brydsten (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Umeå kommun sedan 2014. Hon är kritisk till det nuvarande friskolesystemet som öppnar upp för olika särintressen.
– Utifrån mitt politiska perspektiv så handlar det mycket om det friskolesystem som vi faktiskt har idag. Att man kan välja att öppna upp och driva en utbildningsverksamhet för barn och unga utan att erbjuda en bra utbildning. Utan det kan finnas helt andra motiv som att tjäna pengar eller bedriva en religiös uppfattning.
Brydsten nämner att Sverige har ett av de mest liberala friskolsystemen i världen. Hon välkomnar den nya lagstiftningen med ägar- och ledningsprövning som regeringen införde 2019, men anser att man inte når hela vägen.
– När det gäller fristående förskolor så utövar vi ju både tillsyn och tillstånd. Innan lagstiftningen kom den 1 jan 2019 hade vi inte möjlighet att göra ägar- och ledningsprövning vad gäller insikt, lämplighet och kunskap. Det öppnade upp en helt annan möjlighet för att kunna göra den här tillsynen.
Anställt skoljurist
För att undvika och i möjligaste mån säkerställa att inte fler oseriösa aktörer etablerar sig inom förskoleverksamheten i Umeå har kommunen numera anställt en skoljurist utöver verktyget med ägar- och ledningsprövning.
– Det var en av de lärdomar vi drog utav det här, för det krävdes en enorm juridisk kompetens för att man ska klara av att bedriva den här typen av processer som när vi drog tillbaka tillstånden för Bilaal. Det var enormt mycket arbete som las ner för att få igenom det.
Moa Brydsten nämner att Skolinspektionen haft svårt att få bort oseriösa aktörer inom förskoleverksamheten i Sverige. Det leder oftast till att den enskilda förskolan får förelägganden men det är sällan en förskola tvingas lägga ner.
IS-återvändare på förskolor
Om en fristående förskola har en olämplig anställd är det ytterst en arbetsgivarfråga. Kommunen kan inte se till att den personen avskedas.
I slutet på oktober avslöjade Expressen att var fjärde återvändande IS-resenär arbetar med barn och unga i olika former.
– Det finns alltid jobb att få i förskolan, sa en änka till en högt uppsatt IS-terrorist, som blev barnskötare vid hemkomsten, till Expressen.
Regeringen vill skärpa kraven
I somras meddelade regeringen att de tillsätter en utredning för strängare regler för friskoleägare. Utredningen ska även fokusera på skärpta krav på ägarna för förskolor och fritidshem.
Punkten om skärpta regler för förskolor och fritidshem omfattas däremot inte i Tidöavtalet. Utredaren ska föreslå nya regler för vinstutdelningsförbud eller annan vinstutdelningsbegränsning i olika situationer. Utredaren ska också föreslå en utvidgad ägar- och ledningsprövning och skärpta sanktioner.
– Det kommer även i framtiden att finnas en liten möjlighet att ta ut vinst om man kan göra det med bibehållen kvalitet, det vill säga utan att man har förelägganden, utan att man tar emot statliga bidrag för kvalitetshöjande åtgärder, säger Lotta Edholm.
Sveriges lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand vill gå längre än regeringens förslag.
– Att införa strängare regler för friskoleägare, i stället för att fasa ut marknadsskolan, är som att segla svensk skola i motvind. Det tar längre tid, eller blir till och med omöjligt att komma i mål, säger Johanna Jaara Åstrand till Vi Lärare.
Utredningen ska redovisa sitt uppdrag i februari 2025. Joakim Stymne har utsetts till särskild utredare.
Läs även: Hit gick utvisningsdömde Umeå-imamens försnillade förskolepengar