Facebook noscript imageSpamkampanj mot liberala riksdagsledamöter
Nyheter
Spamkampanj mot liberala riksdagsledamöter
I sämsta fall har det skickats tusentals mail till liberala riksdagsledamöter. Sådana kampanjer har större sannolikhet att påverka öppenheten än statsministervalet. Foto: Michael Krabs/TT
I sämsta fall har det skickats tusentals mail till liberala riksdagsledamöter. Sådana kampanjer har större sannolikhet att påverka öppenheten än statsministervalet. Foto: Michael Krabs/TT

Skiftet.org, i samarbete med Black Lives Matter Sweden, har riktat en spamkampanj mot liberala riksdagsledamöter i hopp om att få dem att byta statsministerkandidat.

Den till Socialdemokraterna närstående organisationen Skiftet har dragit i gång ett par kampanjer efter valet. En av dem är att skicka massmail till Liberalerna med hopp om att få liberala riksdagsledamöter att inte stödja Ulf Kristerssons kandidatur till statsminister.

Enligt hemsidan har nästan 4 500 gått med i kampanjen. På hemsidan finns ett färdigt mail som går att skicka via hemsidan för att mailbomba de liberala riksdagsledamöterna.

Skiftet beskriver på hemsidan varför de tycker att det är viktigt att stoppa bytet av regering och de skriver också om att det är en kampanj som är samordnad med Black Lives Matter i Sverige.

”Förmodligen står vi också nu inför den mest konservativa regeringen i Sverige sedan rösträtten infördes. I praktiken är valresultatet en katastrof för alla utom de allra rikaste: Om de blåbruna bildar regering inleder de snart attacker på arbetslösa, sjuka och nyanlända. På låginkomsttagare, kvinnor och kurder. På svenskmuslimer, afrosvenskar, judar, samer, funktionsnedsatta, HBTQI-personer och andra minoriteter. På sikt drabbas journalister, pensionärer, aktivister, och slutligen alla.

Det krävs en ännu kraftfullare antirasistisk organisering de kommande åren. Bakom just den här kampanjen står Black Lives Matter Sweden tillsammans med Skiftet. Nu är det viktigt att människor sörjer om de behöver, återhämtar sig och sedan organiserar sig tillsammans ännu smartare än tidigare.”

Massmailet

Mailet som skickas till ledamöterna ser ut så här:

”Hej,

Som liberal har du just nu en unik möjlighet att stå upp emot de fascistiska vindarna som blåser i svensk politik. Du kan säga nej till en regering där SD ges inflytande.

Vad värre är: Om du inte gör det, är du en aktiv och inflytelserik del av fascisternas framfart och växande påverkan på människors liv i Sverige.

Jag vill verkligen inte se SD:s rasistiska visioner förverkligas. Jag tror inte att du vill ge vika för SD heller. Därför får du det här mejlet.

Kan du tänka dig att hjälpa ett parti att få inflytande, som med vice talman Björn Söder i spetsen förnekar samer och svenska judar sin svenska identitet? Ett parti vars partiledare inte kan välja mellan Joe Biden och Vladimir Putin? Ett parti som tycker det är helt normalt att gå runt och säga ’helg seger’? Det är så fascister pratar när de känner segervindar, och du är i en position att göra något nu.

Ge inte vika för fascisterna, så som Ulf Kristersson och Ebba Busch har gjort. Rösta nej till en SD-stödd regering.”

Oroande med spamkampanjer

Det finns en oro för att kampanjer av detta slag kommer att leda till att riksdagsledamöter inte kan ha offentliga emailadresser och liknande, eftersom de förstör. Flera tusen identiska mail blir mycket att radera och risken är att mailen slutar användas.

Nyhetsredaktionen