Facebook noscript imageSpråktester i äldreomsorgen ökar – Vänsterpartiet protesterar
Nyheter
Språktester i äldreomsorgen ökar – Vänsterpartiet protesterar
Språktester ökar för dem som söker arbete i äldrevården. Foto: Jessica Gow/TT
Språktester ökar för dem som söker arbete i äldrevården. Foto: Jessica Gow/TT

Fler och fler kommuner inför språktester vid anställning av personal till äldreomsorgen. Det ska öka kvaliteten på vården, rapporterar TV4 Nyheterna. Men det finns motstånd.
– Det blir ytterligare en tröskel för personer som redan har många trösklar, säger Andreas Antelid (V) till TV4.

Kravet på språktest för att få vissa arbeten i Sverige har debatterats länge, framför allt inom vård och omsorg. De som är för språktesterna menar att det blir högre kvalitet i verksamheterna, i äldrevården känner brukarna sig tryggare om de som arbetar kan svenska. De som argumenterar för att inte införa språkkrav menar att det blir ytterligare ett hinder att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Rätt person till rätt plats

Kungälv är en av de kommuner i Sverige som sedan ett par månader språktestar dem som söker arbete inom äldreomsorgen, något som slagit väl ut enligt chefen för planering och rekrytering i kommunen.

– Vi vill skicka rätt kandidat till rätt plats, att brukarna får rätt hjälp och stöd i slutändan, säger Cathrine Hellström Rosenlöf, chef för planering och rekrytering till TV4.

Fler och fler kommuner i Sverige börjar nu språktesta dem som rekryteras till äldrevården. För drygt en vecka sedan tillsatte regeringen en utredning för framtida språkkrav, något som Bulletin-TV rapporterat om.

Vänstern kritiska

Vänsterpartiet menar att det är att försvåra för invandrare att få jobb i Sverige. Partiets ordförande i Kungälv Andreas Antelid är kritisk.

– Man försöker ta en genväg genom att införa språktester, det blir ytterligare en tröskel för personer som redan har många trösklar, de som har ett annat språk. Det löser inte problemet med att vi har för få som söker sig till de här jobben, Andreas Antelid (V).

Positiva reaktioner

Bland dem som gjort språktest innan de fått en anställning i äldreomsorgen i Kungälv har det kommit positiva reaktioner, även om det var nervöst före testet.

– Jag visste inte vad som skulle komma så det var ju rätt nervöst i början. Men sen gick det ju bra, säger Sara El-Tallis, som är positiv till att testen görs.

Läs även: Få kommuner har infört språkkrav i äldreomsorgen – fler är på gång

Tomas Hedlund