Facebook noscript imageSR-journalist om EU:s flyktingpolitik: ”Vi vill inte ha afrikaner”
Nyheter
SR-journalist om EU:s flyktingpolitik: ”Vi vill inte ha afrikaner”
Sveriges Radio Ekots EU-kommentator Susanne Palme. Foto: Joan Mateu/AP/TT, Hasse Holmberg/TT, Susanne Palmes Twitter
Sveriges Radio Ekots EU-kommentator Susanne Palme. Foto: Joan Mateu/AP/TT, Hasse Holmberg/TT, Susanne Palmes Twitter

”Ukrainare är som oss, de är inte muslimer, de är välutbildade och så vidare. Vi vill inte ha afrikaner, vi vill ha ukrainare.” Orden kommer från Ekots Susanne Palme och riktades till EU-toppen Juan Fernando López Aguilar under en frågestund i Bryssel om unionens flyktingpolitik.
– Det är ditt ställningstagande, inte mitt, svarade han.

I början på november befinner sig Bulletin tillsammans med ett 20-tal svenska och finska journalister i Bryssel för att delta i en pressresa under några dagar. Arrangör för pressresan var direktionen för svenska kommunikationen i Europaparlamentet, och temat för resan är Sveriges kommande ordförandeskap i EU.

Under ett pressmöte med den spanske socialdemokraten Juan Fernando López Aguilar, ordförande i EU:s utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, fick journalisterna möjlighet att ställa frågor om EU:s flyktingpolitik.

López Aguilar berättade inledningsvis om det arbete han och andra ledamöter utför i EU-parlamentet och förklarade att EU har en gemensam och delad lagstiftningsprocess, vidare berättade Aguilar om den nuvarande flyktingsituationen i Europa och kriget i Ukraina.

Under frågestunden bryter Ekots utsända EU-kommentator Susanne Palme in under en diskussion om flyktingvolymer.

– Men ukrainare är som oss, de är inte muslimer, de är välutbildade och så vidare. Vi vill inte ha afrikaner, vi vill ha ukrainare, säger hon.

Distanserade sig från inpasset

Uttalandet tycktes förvåna López Aguilar, som höjde på ögonbrynen och såg till att distansera sig från det.

– Det är ditt ställningstagande, inte mitt. Du sa det, inte jag, svarade han.

Bulletin har kontaktat Mats Andersson, journalist och debattredaktör på Barometern, som även han närvarade på seminariet om hur han uppfattade det.

– För att vara en journalist är det väldigt förvånande, som journalister brukar vi inte tycka till det på det viset. Det är sådant man reagerar på då vi aldrig brukar ställa folk mot folk i vår bevakning. Hon hade lätt kunnat vända på det och ställa en fråga i stället, säger Mats Andersson till Bulletin.

I Sveriges Radios uppdrag framgår att man som anställd på SR inte kan företräda och ta offentlig ställning för en politisk åsikt, en specifik organisation eller ett särintresse och samtidigt bevaka den.

Inte ett uttalande enligt Ekot

Tomas Björkman, chef på Ekots politikgrupp, där Susanne Palme arbetar, anser dock att situationen bör tolkas på ett annat sätt än EU-toppen gjorde. Han säger till Bulletin att uttalandet är en del i en frågeställning och inte något ”uttalande” eller ”ställningstagande”.

Björkman meddelar vidare att händelsen inte kommer att följas upp på något sätt.

Bulletin söker fortsatt Sveriges Radios Eko-chef och ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz samt Susanne Palme för en kommentar.

Läs även: EU-topp om flyktingar: ”Vi håller ett öga på utvecklingen i Ukraina”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu