Sveriges Radio och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kallas till försvarsutskottet med anledning av DN:s granskning om säkerhetsbrister hos SR.
”Vi ser allvarligt på de uppgifter som framkommit i granskningen”, skriver Niklas Karlsson (S).
I en artikelserie har DN granskat tillkortakommanden gällande Sveriges Radio säkerhets-arbete och rutiner. Bland annat har Sveriges Radio hyrt in externa konsulter för att bygga upp deras hemliga sändningsplats. De har även hyrt in konsulter för att utforma det digitala VMA-systemet.
Avslöjandena har nu lett till att riksdagens försvarsutskott, på uppdrag av utskottets ordförande och vice ordförande kallar både MSB och SR för att diskutera säkerheten på SR. Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna ser mycket allvarligt på det som hänt.
”De säkerhetspolitiska motiven för Sveriges Radio har ökat de senaste åren och de är en viktig del av totalförsvaret. Sveriges Radio behöver därför se över sina säkerhetsrutiner och redovisa att inga för Sverige känsliga uppgifter har hamnat i fel händer”, skriver han till DN.
Vill få en redogörelse
Även Niklas Karlsson (S), vice ordförande i försvarsutskottet, ser allvarligt på uppgifterna:
”Vi ser allvarligt på de uppgifter som framkommit i granskningen. Försvarsutskottet kommer i närtid att kalla MSB för att få en redogörelse”.
Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson, är förvånad över hur SR hanterat säkerheten.
– Det är med stigande förvåning och förskräckelse jag tar till mig DN:s avslöjanden. Man får flashbacks till it-skandalen på Transportstyrelsen, säger han.
Inte uttalat sig
Sveriges Radios vd Cilla Bänkö har kritiserats för att hon inte uttalat sig i säkerhetsskandalen. Hon har istället hänvisat till SR:s säkerhetschef Anna Svedberg, som hotat med att anmäla DN till Säpo.
Ordförande för Sveriges Radios styrelse, Lennart Käll, har i ett mejl skrivit att han har ”fullt förtroende för SR:s säkerhetsarbete och har inget ytterligare att tillägga”.
Försvarsmakten har avböjt att kommentera DN:s gransknig.
Läs även: DN:s granskning om Sveriges Radio kritiseras – hotar med Säpo