Regeringen har beslutat att staten inte ska bekosta anslutningen till elnätet för havsbaserad vindkraft. Vattenfall är oroade över att själva behöva bekosta kablar och menar att anläggningen Kriegers flak kanske inte kan byggas.
Staten ska sluta betala för elkablar till vindkraft till havs föreslår regeringen. Vattenfall är oroade för att det ska försvåra utbyggnaden och att Kriegers park därmed kan vara i fara.
– Är det så att man inte hade ett livskraftigt projekt utan att man fick kostnaden för kablarna ombesörjda av surt förvärvade skattemedel ifrån svenska folket då kan man fråga sig om projektet var så livskraftigt, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om Vattenfalls och andras kritik till TT.
Strax innan midsommar föreslog regeringen en ändring i en förordning med instruktion till Svenska kraftnät, som är myndigheten som ansvarar för det svenska elnätet.
Ändringen föreslås träda i kraft och innebär att Svenska kraftnät inte längre ska ha i uppdrag att bygga kablar till havsbaserad vindkraft och därmed ta en del av kostnaderna. I stället ska kostnaden betalas av den som äger vindkraften.
Chefen för Vattenfalls affärsområde Wind beklagar att Vattenfall nu ska stå för kostnaden:
– Beskedet från regeringen väcker frågor om hur havsbaserade vindkraftparker nu ska kunna anslutas till stamnätet. Utan en snar lösning för anslutningen ser Vattenfall mycket små möjligheter att gå vidare mot ett investeringsbeslut för till exempel svenska Kriegers Flak enligt tidplan, meddelar hon i ett skriftligt uttalande och tillägger:
- Det finns ingen marknad i Europa så vitt vi vet där inte anslutningen är finansierad i någon form av staten. Det är rimligt att se stamnätet som en statlig angelägenhet – även till havs.
Regeringen: Vi har varit tydliga
Ebba Busch menar att det handlar om att vara neutral för teknik. Vissa kraftslag ska inte gynnas och menar att statliga pengar till kablar kan vara ett otillåtet statsstöd. Hon är också förvånad över att Vattenfall menar att detta kommer som en överraskning.
- Vi har varit tydliga ända sedan Tidöavtalet att det här skulle komma, säger Busch.
– De här bolagen skulle begå tjänstefel om det inte repeterade kritiken – finns det möjlighet att få skattemedel så är det klart att man vill ha det, säger Busch.
Busch menar att bolagen har förstått och räknat in att det kommer att ske förändringar så att staten inte betalar kablarna.
– Och vi har inte sett några tillbakadragna ansökningar, säger hon.
Läs även: Folket vill bura in kriminella