Facebook noscript imageHjort: Folket vill bura in kriminella
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Folket vill bura in kriminella
Regeringen behöver gå från utredningar till handling. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Regeringen behöver gå från utredningar till handling. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Årets undersökning om sakfrågor från SOM-institutet visar väldigt tydligt att folk vill ha hårdare straff och fler utvisningar. Särskilt hårda tag vill man se mot gängkriminella. Regeringen fick mycket av sitt mandat just för en kamp mot brottslighet och undersökningen bekräftar att folk vill se kriminella inspärrade. Men regeringen måste komma i gång och skapa en förändring nu.

Det sägs att Nikes slogan ”Just do it” är ett försök att vara ett stöd för den där känslan när man går upp strax efter fem på morgonen för att springa en mil innan jobbet. Och liknande situationer. Det är skitjobbigt, man är less och det hela kroppen vill är att dra täcket över huvudet. Nike ville vara de som står bredvid och hejar på. Men på sitt sätt - gnäll inte, bara gör det.

Gängbrotten är liknande. Det är ett sisyfosarbete att slåss mot dem. I takt med att fängelserna fylls dyker det upp nya som fyller de inlåstas plats. Nya gäng bildas och nya förmågor måste skjuta eller spränga för att visa sig tuffa.

Men det finns en Nike visar det sig. När SOM släppte sin undersökning i 50 sakfrågor rör flera frågor just brott, och svaren är väldigt tydliga. Utöver den stora årliga undersökningen släpper SOM-institutet – en del av Göteborgs universitet – en årlig undersökning som bara visar sakfrågor.

Årets undersökning visar tydligt att folket är den där som står och applåderar när man går upp i gryningen för att börja dagens slit.

På frågan om mycket hårdare fängelsestraff bör införas svarar 36 procent att det är mycket bra, 33 procent ganska bra 17 procent varken eller, 9 tycker det är dåligt och 5 procent mycket dåligt. Blott 14 procent är emot hårdare straff.

För skärpta straff för gängbrott är det ännu tydligare. Med samma kategorier är siffrorna 62, 24 som är positiva, 9 procent velar och de som är emot är 4 resp 1 procent. 5 procent är emot.

Läs även: Ibou Badjie döms till 18 års fängelse, beordrade barn att mörda

På frågan om utländska medborgare som döms till fängelse för våldsbrott ska utvisas är också siffrorna tydliga. 57 resp 25 procent är för. 12 procent är osäkra och 4 respektive 2 procent är emot. 6 procent är emot.

Skillnaderna i kön är små, där skillnaderna finns är det oftare högutbildade som tvekar om straffen. Landsbygd är mer positivt än storstäder. Högern är väldigt mycket mer positiv till straff än de till vänster. Generellt är dock det tydliga stöd för att ha en mindre förlåtande politik.

Regeringen har stöd av folket. Folket är de där som kommer att stå och stötta när det är en tidig morgon, när det känns motigt och det kommer en ny kriminell för varje som buras in. Väljarna vill se förändring och de kommer att belöna förändring. Ytterst små grupper är emot, väldigt stora är för kraftiga förändringar.

Det har aldrig funnits något att vänta på, men med ett starkt stöd är det ännu viktigare att komma i gång.

En av de viktigaste politiska strömningarna i dag är kampen mot brotten. Skjutningarna, inte minst efter Farsta, är etsade i folkets politiska medvetande och man vill ha en lösning. Inte om ett par år, strax innan nästa val, utan nu.

Gunnar Strömmer har redan gjort mer på åtta månader än vad Morgan Johansson gjorde på åtta år. Men en sådan jämförelse leder fel, det är inte en tävling mellan en sköldpadda och en hare. Det är ett problem som behöver lösas här och nu.

Nu finns svart på vitt att folket vill se en förändring. Man vill se hårdare straff generellt, fler utvisningar och ännu hårdare straff för gängbrotten. För regeringen innebär det att de måste börja leverera. Och snabbt, för det finns en växande frustration.

I dag är frustrationen mot brotten. Mot brottslingarna. Folket är de där som står och viskar ”Just do it” när det är tungt. De som applåderar och jublar när reformer kommer på plats.

Men är regeringen senfärdig och saker inte händer då kommer det att förändras. Om brotten blir fler och det inte visar sig att det finns en lösning från den här regeringen så kommer folk tröttna. Folk röstade för en förändring, inte på en regering.

Regeringen har en tydlig uppgift, och ett tydligt mandat. Nu måste de lösa den uppgiften.

Läs även: Sosseimperiet slår tillbaka?

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.