Facebook noscript imageStatsministerns Natouttalande väcker ilska i Finland
Politik
Statsministerns Natouttalande väcker ilska i Finland
Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors anser att uttalandet är ett svek mot Finland och ifrågasätter den svenska lojaliteten mot Finland. Foto: SVT
Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors anser att uttalandet är ett svek mot Finland och ifrågasätter den svenska lojaliteten mot Finland. Foto: SVT

”Om Sverige skulle välja att skicka en Natoansökan i detta läge skulle det ytterligare destabilisera läget” sa Magdalena Andersson (S) på en pressträff under tisdagen. Något som väcker ilska i grannlandet Finland.
– Ifall Finland under rådande läge skulle välja att gå med i Nato, skulle Sverige i och med det här vara den första som har kritiserat Finlands beslut efter Ryssland, säger Charly Salonius-Pasternak till HBL.

Kommer inte Sverige att stödja Finland i händelse av att Ryssland väljer att invadera vårt östra grannland? Det frågar sig många i Finland efter statsminister Magdalena Anderssons (S) uttalande från tisdagen ”Om Sverige skulle välja att skicka en Natoansökan i detta läge skulle det ytterligare destabilisera läget”. Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors anser att uttalandet är ett svek mot Finland och ifrågasätter den svenska lojaliteten med Finland.

– Det var en fras som man har hört förr i Finland, det vill säga innan kriget expanderade i Ukraina. Men efter att så skedde, har inga ledande politiker i Finland formulerat sig på det viset. I Finland inser politikerna att man genom att uttala sig så (som Andersson gjorde), tillämpar den ryska inramningen och ger Ryssland beslutanderätt om man ska gå med i Nato eller inte. I Finland låter man bli att formulera sig som Andersson gjorde, eftersom det skulle begränsa vårt manöverutrymme, säger Salonius-Pasternak till HBL.

Förväntar sig bortförklaringar

Salonius-Pasternak menar att ilskan i Finland och från den svenska oppositionen kommer att göra att regeringen och Andersson kommer att komma med bortförklaringar.

– Jag är nästan säker på att vi snart kommer att få höra bortförklaringar att Natouttalandet inte har något att göra med våra länders försvarssamarbete. Men om Sverige anser att redan en Natoansökan i sig är destabiliserande, kan man mycket väl fråga sig hur Sverige skulle ställa sig till att ge Finland militärt stöd om Ryssland angriper Finland. Om en Natoansökan ses som en för stor risktagning för Sverige, kan man anta att det enligt samma logik vore betydligt värre att backa upp Finland i krig, säger Salonius-Pasternak.

Nu på torsdagsmorgonen kommer regeringen att hålla en pressträff med statsminister Magdalena Andersson tillsammans med finansminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist.

Kristersson kritisk

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är även han mycket kritisk till Anderssons uttalande.

”Det var mycket olyckliga uttalanden som statsminister Magdalena Andersson gjorde på presskonferensen efter dagens möte med alla partiledare. Uttalanden som kanske fungerar för att hålla ihop en splittrad socialdemokrati, men som på ett farligt vis nu riskerar att skapa splittring inom Sverige, och mellan Sverige och Finland”, skriver han bland annat i ett inlägg på Facebook.

Läs även: Magdalena Andersson (S): Natoansökan kan ”destabilisera” – anklagas springa Kremls ärenden

Tomas Hedlund



Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.