Kan Sverige jämföras med södra Italien vad gäller korruptionens utbredning i samhället? Det måste forskare granska, anser tre etablerade statsvetare.
Den svenska korruptionen måste granskas och genomlysas, skriver statsvetarna Peter Esaiasson, Carina Gunnarson och Bo Rothstein på DN Debatt.
Trots att Sverige är känt som ett av världens minst korrupta länder frodas den organiserade brottsligheten, enligt författarna. Angreppen riktas mot ersättningar till både enskilda och företag.
Omfattande fusk har avslöjats inom bland annat assistentersättning, hemtjänsten, det statliga tandvårdsstödet och olika former av anställningsstöd, enligt skribenterna.
Valfrihetsreformerna från 1990-talet har skapat en marknad för kriminella aktörer, skriver de.
”Vid sidan om valfrihetsreformerna är den omfattande migrationen en bakomliggande orsak till förvaltningsmodellens problem.”
Som exempel pekar statsvetarna på Södertälje, där de menar att den organiserade brottsligheten påverkar flera viktiga samhällsfunktioner. Ett annat exempel de lyfter är Göteborg, där tjänstemän inte vill eller kan rapportera om hot från kriminella till sina chefer, enligt artikelförfattarna.
Läs även: Skogkär: Korruption utan konsekvenser