Magdalena Andersson (S) har inte varit Sveriges 34:e statsminister, det slår statsvetaren Stig-Björn Ljunggren fast för Bulletin. Stefan Löfven är fortfarande statsminister.
– Det är först när kungen ger den formella titeln vid skifteskonseljen, säger han till Bulletin.
Igår godkändes talmannens, Andreas Norlén, förslag till statsminister, Magdalena Andersson, av riksdagen. Kammaren gick till omröstning om att det skulle vara en koalitionsregering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. När de senare valde att hoppa av regeringssamarbetet på grund av att den blågula budgeten röstades fram av riksdagen, föll också Anderssons regeringsunderlag. Hon hade därmed inget annat val än att be om sitt entledigande, redan innan hon tillträtt.
– Det stämmer att Magdalena Andersson aldrig varit statsminister, det är först när kungen ger den formella titeln vid skifteskonseljen, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Bulletin och fortsätter:
– Allt föll när Miljöpartiet hoppade av.
Bra för båda partierna
Ljunggren tror att en av anledningarna till Miljöpartiets avhopp var att slippa en misstroendeomröstning av Per Bolund och inte bara att Sverigedemokraterna varit med och förhandlat fram en budget.
– Det skulle inte förvåna mig om det var så. Man ville inte ha förnedringen att en av deras företrädare skulle röstas bort av riksdagen. Jag tror också att de skulle ha en majoritet i riksdagen för det, säger Ljunggren.
Med knappa tio månader kvar till valet den 11 september nästa år tror Ljunggren också att skilsmässan är bra för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Nu får Socialdemokraterna chansen att få tillbaka väljare som flytt på grund av samarbetet med Miljöpartiet. Även Miljöpartiet mår bra av att inte vara i regeringen.
Morgan Johansson kan bli statsminister
Stig-Björn Ljunggren berättar också att det finns en tågordning för vem som blir statsminister om Stefan Löfven hoppar av helt.
– Om Löfven skulle tröttna och lämna övergångsregeringen blir det Morgan Johansson som tar över, det är för att han är äldst av ministrarna.
Att det är först vid skifteskonseljen hos kungen som man formellt tillträder som statsminister och kan bilda regering har en historisk betydelse, enligt Ljunggren.
Läs mer: Kan vara Sveriges nästa statsminister – det här är Magdalena Andersson (S)