Att Jamal El-Haj väljer att stanna i riksdagen som politisk vilde förargar många inom Socialdemokraterna. Enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren strider hans agerande mot partitraditionen. – Det finns en hederskultur inom socialdemokratin att mandatet inte är ditt, säger han till Bulletin.
Jamal El-Haj lämnar Socialdemokraterna men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde. Det meddelade den omskrivne riksdagsledamoten på måndagen till partiets stora förtret.
– Jamal El-Haj är vald på ett socialdemokratiskt mandat, han är inte personvald. Han sätter sitt eget intresse framför partiets, säger Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, till TT.
Läs även: Jamal El-Haj blir politisk vilde
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som är politisk chefredaktör för Sydöstran (socialdemokratisk), tror att partiet känner sig lurade. Enligt honom är försöket att påverka ett asylärende hos Migrationsverket betydligt känsligare för S än de andra bitarna.
– De har ställt upp för honom när det gäller hans misstag och att han varit på fel ställe med fel personer. Men däremot det här försöket att påverka en myndighet, det strider mot den socialdemokratiska ”hederskulturen”, eller vad vi ska kalla den. Den icke-korrupta svenska modellen.
Tror du att det är känsligare för dem?
– Ja, mycket känsligare. Därför att det där är en röd linje, kan man säga. Det andra handlar om att man är oroad för den här cancelkulturen som har spritt sig till Sverige. Det här att man ska utesluta folk för att de har sagt det ena eller gjort det andra.
– Sedan har det inte bara med cancelkulturen [att göra] utan också att man är oroad över att det finns grupper i Sverige som kommer att känna sig utanför den politiska gemenskapen och därmed bilda partier eller stödja partier som har exempelvis etniska förtecken.
Risk med uttvättade kandidater
Stig-Björn Ljunggren tror inte att Magdalena Andersson ångrar sitt försvar av Jamal El-Haj så här i efterhand. Men han menar att det också var viktigt för henne och partiet att meddela att man saknade förtroende för honom efter Expressens avslöjande att han hade försökt att påverka ett asylärende gällande en imam.
Statsvetaren ser en risk med att partiernas kandidater blir allt för välpolerade redan vid ett tidigt stadie.
– De traditionella partierna blir väldigt uttvättade och sedan får vi ett antal protestpartier som sticker ut åt andra hållet. Vi vet ju att alla nya partier kommer att dra med sig fler blådårar än vad de traditionella partierna har gjort.
”Hederskultur inom socialdemokratin”
Enligt Ljunggren är fallet med Jamal El-Haj första gången på åtminstone över 100 år som Socialdemokraterna får en politisk vilde i riksdagen.
Varför man har varit så bra på att undvika det härleder Ljunggren delvis till de tidigare kommunistutrensningarna och att det har varit viktigt för partiet att hålla rent på den punkten. Men också till att det finns en syn inom S att mandatet tillhör partiet.
– Det finns en hederskultur inom socialdemokratin att mandatet inte är ditt utan det är från rörelsen du har fått mandatet. Det tror jag också att man har hållit väldigt strikt på.
Att få Jamal El-Haj att lämna nu blir emellertid svårt eftersom riksdagsplatsen är personlig.
– Det är om han skulle få något erbjudande som är lika intressant. Men det kan ju inte partiet stå för, säger Ljunggren.
– Jag tror att man får lära sig att leva med det här, tillägger han och menar att det hade varit ännu värre för regeringsunderlaget att få ännu en politisk vilde efter Elsa Widding (f d SD).
”Finns en oro”
Stig-Björn Ljunggren refererar också till situationen som uppstod med regeringen Löfven där de tvingades att förhandla med den politiska vilden Amineh Kakabaveh (f d V) för att stanna kvar vid makten.
– Det finns en oro från Socialdemokraternas sida över att regeringsmakten är på väg att förfalla. Att Sverige i ett kritiskt läge ska sitta och räkna hur många blådårar som kommer att hoppa av. Det är inte bra för Sverige, om vi ska sammanfatta det, säger han.
Problemet blir särskilt stort när majoriteten som regeringen lutar sig mot i riksdagen blir allt mer knapp.
– I ett sådant fall där vi hade breda majoriteter bakom en regering skulle en och en annan vilde inte spela så stor roll.
Läs även: Partiet Nyans söker El-Haj: En politisk jordbävning