För att få fler unga att rösta på dem meddelar S att de kommer att lägga fram en ny politik. SD menar å sin sida att de snarare försöker att kommunicera varför deras politik också spelar roll för unga kvinnor, som de sällan är populära hos. – Det låter väl vettigare att tänka som Sverigedemokraterna där, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till Bulletin.
S går dåligt hos unga manliga väljare, medan SD går dåligt hos unga kvinnor. Inom det förstnämnda partiet har man börjat arbeta med att ta fram en ny politik för att locka till sig fler unga män.
– Vi har med vårt fokus på feminism missat att se hur hårt drabbade de unga killarna har varit under de senaste 20 årens samhällsutveckling, säger riksdagsledamoten Amalia Rud Pedersen (S) till SVT.
SD har emellertid ett annorlunda förhållningssätt till de låga siffrorna hos unga kvinnor.
– Unga kvinnor tycker sällan som oss och då är det svårt att övertala dem att bli en del av oss, med det sagt försöker vi kommunicera att de frågor vi bedriver också spelar roll för unga kvinnor, säger riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD).
Rådet: ”Fokusera på partiideologi”
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att de stora partierna som S och SD har en större möjlighet att tänka långsiktigt och inte behöver vara lika ängsliga som de mindre partierna över hur de går inom vissa grupper.
– Rådet som forskning ger är att det är viktigt att använda det som en styrkeposition att man kan bedriva en långsiktig opinionsbildning som tänker flera mandatperioder framåt. Och då är det väl att fokusera på partiideologi. Det handlar om att ha en bra politik för alla, säger han till Bulletin.
Vidare påpekar han att grupperna som det talas om i SVT-inslaget är väldigt breda.
– Även om man ser de här trenderna bland unga män; högervind, och unga kvinnor; vänstervind, så finns det gott om unga män och unga kvinnor som både är det ena och det andra ideologiskt. Så i huvudsak är det väl en ideologisk kamp man ska föra.
Domen: Mer rätt till SD
I det aktuella fallet ger Henrik Ekengren Oscarsson mer rätt till den partistrategi som Sverigedemokraterna påstår sig föra.
– Det låter väl vettigare att tänka som Sverigedemokraterna där att partiideologin ligger fast och att det inte är ett mål i sig att vissa grupper ska stödja det. Utan målet är förstås att alla, hela väljarkåren, ska övertygas om att en socialkonservativ eller nationalkonservativ ideologi är en bra grund för ett gott samhälle.
– Sedan kan man naturligtvis strategiskt planera kampanjer i samband med val för att rikta sig till och undersöka vad olika grupper går igång på, tillägger han.