Stenkastningarna mot danska bilister i Skåne fortsätter. Detta trots polisens kontinuerliga ansträngningar med att utreda och stoppa de livsfarliga incidenterna. Antalet fall är uppe i över etthundra och polisen i Skåne tar nu hjälp av den nationella operativa avdelningen.
Under sommaren har det uppmärksammats hur danska bilister utsätts för stenkastning av okända gärningsmän i Skåne. Det gäller främst sträckan på E65 mellan Malmö och Ystad där pendlare ofta passerar på väg till den danska ön Bornholm.
Trots att flera danskar väljer att ta andra vägar genom Sverige till Bornholm så har stenkastningen fortsatt. Incidenter har rapporterats vid både väg 101 och Kustvägen längs havet som är alternativa vägar till ön.
Vid ett tillfälle skadades en man allvarligt sedan han fått en sten inkastad genom vindrutan. Han miste synen på sitt ena öga och fick flera tänder utslagna.
Polisens uttalade mål har tidigare varit att få stopp på den livsfarliga aktiviteten längs med E65. I utredningsarbetet har man använt stora polisresurser för att kunna närvara vid vägen med bland annat hundpatruller och helikopter. Polisen har även kartlagt området längs vägen med drönare.
Läs även: Danska bilister utsätts för stenkastning i Sverige
Kallar in hjälp
Antalet fall av stenkastning kring sträckan mot Bornholm har nu överstigit 100. På grund av att polisen inte lyckats identifiera eller få stopp på den eller dem som kastar stenarna har man nu valt att kalla in hjälp från polisens nationella operativa avdelning, NOA.
– Det kan vara en enskild som av någon anledning vill ge sig på danska bilister och det kan också vara några stycken. Vi vill inte låsa oss för vi är inte riktigt så långt fram som vi skulle vilja när det gäller att komma närmare en lösning, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till Studio Ett.
Det handlar om att en gärningsmannaprofil ska upprättas för att hjälpa polisen i utredningsarbetet. Denna typ av profil är ingenting som polisen vanligtvis gör på lokal nivå utan genomförs av riksenheten NOA:s gärningsmannaprofilgrupp.
– Vi har ju sett förut när vi har anlitat gärningsmannaprofilgruppen, dess skicklighet och kompetens, så det är klart att vi sätter stort hopp till dem. Vi behöver all kunskap som vi kan få, säger Ewa-Gun Westford till SVT.
Gruppen brukar kopplas in i samband med mord eller andra grova våldsbrott när gärningsmannen är okänd. Bland annat ingår erfarna poliser, kriminaltekniker och rättspsykiatrieker i arbetslaget.
Läs även: Småbarnsfar till sjukhus efter vattenballongskastning
Läs även: Ett annat land – hundra stenkast bort