Facebook noscript imageStockholms handelskammare: Hushållen alltmer pessimistiska
Ekonomi
Stockholms handelskammare: Hushållen alltmer pessimistiska
Bostadspriserna har legat oförändrade i Stockholm och kan komma att fala. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostadspriserna har legat oförändrade i Stockholm och kan komma att fala. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dysterheten bland hushållen i huvudstaden breder ut sig.
– Vi ser hur inflationen sticker i väg med höga energi- och livsmedelspriser, styrräntan är på väg upp och därtill kommer en stökig börs som hushållen lär känna av, säger Stefan Westerberg, chefsekonom vid Stockholms handelskammare.

Handelskammarens Stockholmsbarometer backade med 3 enheter till 103,5 under det första kvartalet (där 100 anger normalläge i ekonomin). Det är främst hushållen som står för tappet.

Inflationen ligger på nivåer som inte setts sedan 90-talet, samtidigt som räntorna börjat ticka uppåt och börsen backat med runt 15 procent sedan årsskiftet.

Hushållens konfidensindikator sjönk rekordmycket, med 20,2 enheter till indexvärdet 77,5. Den ligger på samma nivå som när covidpandemin bröt ut under vintern 2020.

Näringslivet inte lika pessimistiskt

Skillnaden i stämningsläget mellan hushållen och näringslivet har aldrig varit större. Näringslivets konfidensindikator ökade med 1,4 enheter till 109,6, främst på grund av en optimistisk hotell- och restaurangbranch, och tillverkningsindustri.

Närmare hälften av företagen i Stockholm uppger de har personalbrist; hela nio av tio inom hotell- och restaurangbranchen. Inom tillverkningsindustrin flaggar sex av tio företag att bristen på material och utrustning är de största tillväxthindren.

– Näringslivet i stort går bra och det är speciellt glädjande att se hur flera konsumentnära tjänstesektorer tagit sig tillbaka på förkrisnivåer. Jag vill dock flagga för att det finns betydande osäkerhet i den vidare makromiljön, vilket kan försämra förutsättningarna för företagen, säger Westerberg.

Han förutspår redan nu att hushållens pessimism kommer att kvarstå och förvärras under det pågående kvartalet. Bostadspriserna i centrala Stockholm låg oförändrade förra månaden och flera faktorer talar för större prisfall framöver.

”Utsikterna med höjda styrräntor, högre energipriser och ökade livsmedelspriser borde, allt annat lika, leda till en prispress på bostadsmarknaden. Högre räntor kan med stor sannolikhet komma att märkas extra mycket i Stockholm eftersom hushållen i regionen över lag är högt belånade”, enligt Stockholmsbarometern.

Läs även: Arbetslösheten sjunker – återhämtningen släpar efter i Stockholm, Uppsala

Dorothée Enskog