Facebook noscript imageStölder av båtmotorer minskar i Sverige
Fokus
Stölder av båtmotorer minskar i Sverige
Allt färre båtmotorer blir stulna, enligt polisens siffror. Foto: Janerik Henriksson/TT
Allt färre båtmotorer blir stulna, enligt polisens siffror. Foto: Janerik Henriksson/TT

Under de senaste fem åren har stölder av båtmotorer minskat. Nya siffror från polisen visar att under 2021 stals 1 528 båtmotorer – den lägsta siffran på sex år. Orsaken tros vara beslutet om nationell samordnare som kopplar ihop båtklubbar, båtägare och polisen.

Det genomförs allt färre stölder av båtmotorer i Sverige, enligt färska siffror från polisen. Under 2021 stals ”endast” 1 528 båtmotorer, vilket är den lägsta siffran på sex år. Polisen hoppas nu att 2022 blir ett nytt rekordår – i positiv bemärkelse.

– Länge har vi från polisens sida påpekat vikten av att samverka mellan olika aktörer för att stoppa tjuvarna och det känns otroligt kul att kunna gå ut med positiva nyheter kring problemet med stölder av båtmotorer, säger Rino Carlsson, nationell samordnare hos polisen för sjörelaterade tillgrepp till Yamaha.

Samverkan

Efter beslutet om att göra båtsamverkan till en nationell verksamhet 2017 har antalet stölder av båtmotorer markant minskat. Båtsamverkan har inneburit att en nationell samordnare ansvarat för att bygga ett nätverk mellan båtklubbar, båtägare samt polisen. Ett intensivt arbete senare visar färska siffror att intiativet minskat stölderna av båtmotorer med 44 procent.

– Redan under pandemin kunde vi se en inbromsande effekt till följd av de stängda gränserna, vilket försvårade ligornas arbete. Nu när gränserna öppnats upp igen kan vi konstatera att den nedåtgående trenden fortfarande håller i sig och att det nationella beslutet från 2017 gett resultat.

Motorer för 300 miljoner kronor

Att stölderna minskat är en positiv utveckling, men det är fortsatt värt att beakta att stölder av båtmotorer forfarande är ett stort problem. De senaste åren har snittet på stölder legat på över 1 700 motorer per år från svenska vatten. Varje år försvinner motorer för ett värde av 300 miljoner kronor från svenska hamnar.

– Samarbete mellan olika aktörer, branschen, båtägare, båtklubbar och polisen är verkligen a och o när det kommer till de här problemen, säger Rino Carlsson. Han menar även att det finns föredömen bland företag som producerar motorer och att deras ansvarstagande är viktigt i frågan.

– Dessutom är det viktigt med initiativ från båtbranschen och här är företag som Yamaha Motor ett föredöme. De har verkligen tagit ansvar i frågan och arbetar med stöldförebyggande åtgärder som osynliga ID-märkningar på båtmotorer vilket bidrar till att motarbeta stöldligorna helt enkelt, säger Rino.

Läs även: Dömdes till fängelse - nu lämnar storägaren Fingerprint Cards styrelse

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu