Facebook noscript imageStorbritannien och EU oense om EU:s diplomatiska status
Fokus
Storbritannien och EU oense om EU:s diplomatiska status
EU – en internationell organisation? Foto: Robert Henriksson/SvD/TT.
EU – en internationell organisation? Foto: Robert Henriksson/SvD/TT.

Storbritannien vill inte likställa EU:s ambassadör med främmande länders ambassadörer utan med representanter för internationella organisationer.

Diplomatisk oenighet har uppstått mellan EU och Storbritannien, som lämnade EU 31 januari 2020 och sedan årsskiftet inte längre följer övergångsreglerna för utträdet.  

João Vale de Almeida, en portugisisk diplomat som tidigare representerat EU i USA och FN, är sedan 1 februari förra året unionens ambassadör i Storbritannien. Nu har det dock uppstått en konflikt gällande hans diplomatiska status. BBC rapporterar att Storbritannien planerar att ändra Vale de Almeidas diplomatiska status från ambassadör för ett annat land till representant för en internationell organisation. 

Detta framgår av ett brev som EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik (motsvarande ett lands utrikesminister) Joseph Borell i november skickade till Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.

EU:s ”speciella karaktär”

Utländska diplomater har enligt Wienkonventionen från år 1961 diplomatisk immunitet, vilket innebär att de inte får fängslas, inte behöver följa vissa lagar och slipper betala skatt. Om Vale de Almeida i stället får status som representant för en internationell organisation omfattas han inte längre av Wienkonventionen.

”De arrangemang ni erbjuder reflekterar inte EU:s speciella karaktär. De reflekterar inte heller den framtida relationen mellan EU och Storbritannien som ett viktigt tredje land”, skriver Borell i sitt brev till Raab. ”Förslagen utgör inte en rimlig grund för att nå en överenskommelse.”

När den Europeiska utrikestjänsten (EU:s motsvarighet till ett utrikesdepartement) bildades år 2010 som en konsekvens av Lissabonfördraget skrev EU under förslag om att EU-diplomater skulle garanteras ”privilegier och immuniteter motsvarande dem som Wienkonventionen om diplomatiska relationer hänvisar till”.

– Storbritannien, som undertecknare av Lissabonfördraget, är väl medvetet om EU:s status i externa relationer, och uppmärksammade och stödde denna status när [Storbritannien] var en medlem av EU, säger en talesman för Europakommissionen till BBC.

En anonym källa inom EU tillägger:

– Det verkar småaktigt. Det handlar inte om privilegier, det handlar om principen. Vad säger det här om Storbritannien, om hur mycket den brittiska underskriften är värd?

”En ny relation”

EU, som grundades som en organisation för internationellt samarbete, har sedan dess blivit en alltmer överstatlig organisation, vars lagstiftning har företräde framför medlemsstaternas. Detta var ett av Boris Johnsons centrala argument när han 2016 kampanjade för Brexit.

”Det är dags att söka en ny relation, där vi lyckas frigöra oss från de flesta av de överstatliga elementen”, skrev han då.

Vad som i dag ligger bakom Storbritanniens försök att förändra EU-delegationens diplomatiska status är oklart. En talesperson för det brittiska utrikesdepartementet avböjer att diskutera detaljerna kring EU-delegationens diplomatiska status med hänvisning till att diskussionerna fortfarande pågår. Enligt BBC handlar det dock om att Storbritannien inte vill sätta ett prejudikat att behandla internationella organisationer som nationalstater.

Text: Bulletin/Nyhetsredaktionen

Nyhetsredaktionen