Facebook noscript imageStörsta vindkraftsprojektet planeras i Bottenhavet
Nyheter
Största vindkraftsprojektet planeras i Bottenhavet
Eystrasalt ligger i höjd med Hudiksvall, med närmaste avstånd cirka 60 kilometer från svenska kusten. Karta: Skyborn.
Eystrasalt ligger i höjd med Hudiksvall, med närmaste avstånd cirka 60 kilometer från svenska kusten. Karta: Skyborn.

Projektören Skyborn Renewables vill bygga 256 vindkraftverk i havet utanför Hudiksvall. Om projektet blir av kommer det att bli den till ytan största vindkraftsparken i Sverige.

Företaget lämnade in sin ansökan om att få bygga parken Eystrasalt Offshore till regeringen i torsdags.

– Särskilt i norra Sverige finns det ett stort behov av el som kommer in i bilden runt 2030. Det här projektet passar väldigt bra in i de planerna, säger Skyborns vd Olle Hedberg.

Projektområdet har valts bland annat på grund av de goda vindförhållandena och det gynnsamma havsdjupet, men också närheten till både Finland och norra Sverige.

Byggnationen är tänkt att starta i början av 2030-talet och parken kommer successivt att tas i drift vartefter vindkraftverken står klara. Projektet i sin helhet beräknas vara färdigbyggt i mitten av 2030-talet.

Vindkraftverken beräknas bli 370 meter höga. Eiffeltornet är på 330 meter.


Flera problem som måste lösas

Enligt Skyborn skulle vindkraftsparken kunna producera el motsvarande tio procent av Sveriges förbrukning.

Projektområdet Eystrasalt är lokaliserat kring utsjöbanken Eystrasaltbanken i Bottenhavet i höjd med Hudiksvall. Det ligger i Sveriges ekonomiska zon, utanför gränsen för Sveriges territorium, med närmaste avstånd cirka 60 kilometer från svenska kusten.

Området ligger närmast kommunerna Nordmaling, Hudiksvall och Sundsvall.

En stor utmaning med Eystrasalt blir, förutom storleken – som kräver en stor mängd maskiner, utrustning och personal och också kylan och isen i Bottenhavet.

Skyborns svenske vd Olle Hedberg säger att det kan förekomma is halva året i området. Isen kräver också kraftiga fundament på vindkraftverken.


Försvarets inställning avgörande

Ett annat frågetecken är uppkopplingen till fastlandet. Turbinerna i Eystrasalt kopplas samman med ett internt kabelnät. Kablarna ansluts till en eller flera transformatorstationer. Från transformatorstationerna ska det dras kablar in till fastlandet för anslutning till stamnätet.

– I dag finns det inte någon utpekad anslutning till fastlandet. Här behöver politiken skapa tydlighet för Svenska kraftnät, säger Olle Hedberg.

Ytterligare ett hinder är försvaret. Om Försvarsmakten säger nej har det hittills normalt blivit stopp för projekten. Försvaret behöver inte motivera sina beslut.

– Men vi ser att det finns goda förutsättningar att komma överens med försvaret utifrån det underlag som finns i ansökan och det nationella arbetet med havsplanerna, säger Olle Hedberg.

Eystrasalt utvecklades av tyska wpd Offshore, vars svenska dotterbolag bland annat stod för den tidiga utvecklingen av Kriegers Flak i Östersjön.

I september förra året köptes wpd Offshore av Global Infrastructure Partners (GIP) – en investeringsfond som leds av banken Credit Suisse och energiföretaget General Electric, och som specialiserat sig på att äga infrastruktur, allt från flygplatser till vindkraftparker – och döptes om till Skyborn.

Intresset bland utländska företag att bygga vindkraft i svenska vatten är stort. Här finns till exempel den irländska havsprojektören Simply Blue (fyra projekt tillsammans med svenska Eolus), danska energibolaget Ørsted (sex svenska projekt), norska bolagen Deep Wind Offshore, Aker Offshore Wind och Njordr (tre projekt i Östersjön) samt det spanska energibolaget Iberdrola, som samarbetar med den svenska projektören Svea Vind Offshore.

Läs även: Svårt hitta mer plats för vindkraft i havet

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu