Stärkta incitament ska öka kommunernas benägenhet att godkänna vindkraftsparker. ”Incitamentsmodellen fungerar väl i andra länder som våra grannländer och Tyskland”, säger miljöminister Annika Strandhäll.
Artikeln uppdaterad med kommentar från Moderaterna och Sverigedemokraterna
De som berörs av nya vindkraftverk måste få se positiva effekter i sin omgivning i samband med etableringen, anser regeringen. En utredning om stärkta incitament till de kommuner som bygger ut vindkraften har därför tillsatts och ska presentera sina slutsatser senast i slutet på mars 2023.
– Det kan handla om en idrottsplats, simhall eller utbyggd samlingslokal som gör livet lättare och bättre där vindkraftsetableringen sker, säger miljöminister Annika Strandhäll vid en pressträff.
En studie utförd av Kungliga Tekniska Högskolan visar prisfall på fastigheter på uppemot 40 procent när vindkraftverk planeras och byggs i närområdet. Men att kompensera husägare som berörs av sjunkande fastighetspriser är inte aktuellt.
– Nej, inte i nuläget. Utredningen kommer att titta på olika incitamentsmodeller, som en hembygdspeng. Det har fungerat väl i våra grannländer och i Tyskland, enligt Strandhäll.
En retroaktiv ersättning åt kommunerna är inte aktuell, men något utredaren får ta ställning till, tillägger miljöministern.
Läs även: Fastighetspriser rasar när höga vindkraftverk byggs i närheten
”Det är tydligt att det på sina håll finns ett motstånd mot vindkraften. Dagens besked gör ingenting för att minska detta. Tvärtom skjuter regeringen frågan om kompensation långt fram i tiden och riskerar att göra det ännu svårare för de som söker lämpliga platser för vindkraft”, skriver den moderata riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz till Bulletin.
Kommunernas prövning bör tidigareläggas i processen
Kommunernas sena inblandning i vindkraftsprojektens tillståndsprocess är ett återkommande problem för projektörerna, enligt Strandhäll. Därför lägger regeringen fram en proposition som tidigarelägger och gör kommunernas vetorätt mer förutsägbar.
– Vi behåller det kommunala vetot, men måste snabba på och förenkla processen för vindkraftansökningar. Inga miljöprövningar ska behöva påbörjas innan man fått ett klart ”ja” från kommunen i fråga, säger Strandhäll.
Kommunerna föreslås få nio månader på sig att fatta beslut, beslut som som sedan ska gälla i fem år.
– Det är viktigt att kommunerna fattar beslut inom vissa ramar och inte godtyckligt. Besluten skall grunda sig på saklighet, understryker Strandhäll.
Länsstyrelser föreslås biträda i beslut om havsbaserad vindkraft
En ytterligare utredning om hur regeringens roll som prövningsmyndighet för bland annat havsbaserad vindkraft har också tillsats, och den ska presentera sina slutsatser senast i slutet på juni 2023. Idag är regeringen ensam om att fatta beslut.
– Vi behöver effektivisera regeringsbesluten, så att länsstyrelser kan biträda [regeringen i dessa komplexa ärenden], säger Strandhäll.
Vindkraftsparken i Kriegers flak, som Vattenfall planerar att bygga söder om Trelleborg, har legat på regeringens bord i flera år och ”kommit långt i handläggningen”, berättade Per Callenberg, statssekreterare på energidepartmentet, i mitten av februari. Sedan dess har inget beslut meddelats.
Avseende projektet i Södra Midsjöbanken, som RWE planerar att bygga sydost om Öland, har regeringen inte kommit lika långt i beredningen, sade Callenberg då.
Läs även: Växande lokala motståndet mot vindkraft – regeringens största huvudvärk: ”Skapas en nej-våg”
Sverigedemokraterna och Moderaterna skeptiska till förslagen
– Vi kommer att rösta nej till förslaget. Vi måste ha teknikneutral konkurrens mellan de olika kraftslagen och inte enbart favorisera vindkraft. I dagsläget får man inte bygga ut kärnkraften i 287 utav landets 290 kommuner. Detta förbud bör lyftas, säger Sverigedemokraternas
Miljöbalken begränsar idag etableringen av nya kärnkraftverk till de tre kommuner där reaktorer är i drift – Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. De får inte byggas i Sveriges övriga 290 kommuner.
”Regeringen lägger först ner kärnkraften och vill sedan att kommunerna ska ta emot stora mängder vindkraft. Det finns ett befogat motstånd mot det [...] Samtidigt gör regeringen inget för att möjliggöra annan fossilfri elproduktion, till exempel kärnkraften. Det kan leda till att utbyggnaden av elproduktionen avstannar helt”, skriver moderaten Rosencrantz.