Facebook noscript imageStrandhäll om Twitter: Finns tweets ”man önskar att man inte skrivit”
Nyheter
Strandhäll om Twitter: Finns tweets ”man önskar att man inte skrivit”
Foto: Twitter/Maja Suslin/TT
Foto: Twitter/Maja Suslin/TT

För några veckor sedan meddelade riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) att hon skulle dra ner på sitt twittrande. Trots detta har det blivit omkring tio inlägg om dagen och ett antal retweets.

I en intervju med Aftonbladet berättar Annika Strandhäll om besluten bakom att dra ner på sitt användande av Twitter. Strandhäll, med sina cirka 62 000 följare och 23 500 inlägg, har blivit en av de svenska politiker som hörs allra mest via mikrobloggen. Både supportrar och motståndare syns i kommentarsfälten, men Annika Strandhäll har flera gånger fått kritik för sitt flitiga twittrande.

För några veckor sedan tillkännagav Strandhäll att hon skulle dra ner på sitt twittrande. Men samtidigt har det blivit omkring tio inlägg per dag och flera retweets. I intervjun med Aftonbladet menar den förra miljö- och klimatministern att det inte varit helt enkelt att dra ner sin närvaro på Twitter.

– På sätt och vis är det ju det. Problematiken kanske är större än någonsin. Sverigedemokraterna är största parti i regeringsunderlaget och säga vad man vill, men fortfarande är Twitter en kanal där väldigt många opinionsbildare och politiker på alla nivåer finns, både nationellt och internationellt. Hur mycket man än skulle önska att den politiska debatten fördes i andra forum så finns den ju till viss del där.

Aftonbladets reporter frågar då hur det kommer sig att Strandhäll ”bor hyresfritt i många högertrolls hjärnor?”, varpå Strandhäll svarar.

– Främst tror jag det är för att mitt twittrande inte handlat så mycket om vad jag gjort som minister utan om den dagspolitiska diskussionen. Det är ingen hemlighet att jag under min politiska gärning och som fackförbundsordförande varit extremt oroad över Sverigedemokraternas framväxt, och jag har använt främst Twitter väldigt mycket för att uttrycka det.

Ångrar tweets

Genom åren har det varit många bataljer mellan Strandhäll och profiler från alla möjliga håll via Twitter. Den tidigare moderate riksdagsledamoten för moderaterna, Hanif Bali, har varit en av dem, men även andra profiler såsom KD-ledaren Ebba Busch, riksdagsledamoten Björn Söder (SD) och allra senast tidigare hockeytränaren Leif Boork.

Den 21 april, dagen efter hon meddelat att närvaron på Twitter skulle minska, hamnade Strandhäll i blickfånget efter ett syrligt svar till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) när hon talade om regeringens arbete för att strama åt invandringen.


Adam Danieli, politiskt sakkunnig på justitiedepartementet, ombad Strandhäll att ställa ”ned glaset”, vilket hon svarade på genom att skicka ett mail till Danielis ”minister”, det vill säga justitieminister Gunnar Strömmer.

Strandhäll menar att gränserna för vad som uttrycks mot varandra via sociala medier har förskjutits.

– För inte länge sedan uttryckte sig en moderat riksdagsledamot liknande mot Magdalena Andersson. Man vet ju att det svåraste för kvinnor att värja sig emot är sådant om sex och droger, att man är korkad och blond. Man drar sig inte för något, och som du ställer frågan så är det definitivt att gränserna har förskjutits. Hela det politiska samtalet har förskjutits på ett sätt där man i dag kan säga öppet att det pågår ett folkutbyte i Sverige om man är ordförande i justitieutskottet, säger hon till Aftonbladet.

På frågan om hon ångrar några av sina tweets så erkänner Strandhäll att det förekommer inlägg hon önskar inte hade publicerats.

– Jag vet inte hur många tweets jag har skrivit, 20 000 kanske. Det är klart det finns en och annan (tweet, reds. anm.) man önskar att man inte skrivit, men det är fullt naturligt tänker jag när man deltar i samtal på olika sätt under en lång tid, och där man många gånger blir väldigt provocerad. Man är ju bara en människa.

Läs även: Ånge: En vindkraftskommun i eftertankens kranka blekhet

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu