Facebook noscript imageStudie: Män diskrimineras i antagningsprocessen till kvinnoyrken
Fokus
Studie: Män diskrimineras i antagningsprocessen till kvinnoyrken
Män diskrimineras i vissa rekryteringsprocesser enligt ny rapport. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Män diskrimineras i vissa rekryteringsprocesser enligt ny rapport. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Män diskrimineras i antagningsprocessen till kvinnodominerade yrken visar en ny studie från Linköpings universitet. Detsamma gäller däremot inte kvinnor som ansöker till mansdominerade yrken.

Tidigare studier har antytt liknande mönster, men inte i samma grad, framgår i publikationen i den vetenskapliga tidskriften PLOS One

– I all enkelhet kan man säga att kvinnor hade dubbelt så stor chans att få ett positivt svar från arbetsgivare inom ett kvinnodominerat yrke, säger Ali Ahmed, professor i nationalekonomi och en av studiens författare, till Bulletin.

– Det är spännande för det är ganska tydliga resultat. Men nu är det också viktigt att replikera dem.

Studien på Linköpings universitet var bredare och större än de som tidigare genomförts i Sverige. Den använde sig av data från tre så kallade korrespondenstester, där fiktiva ansökningar skickats ut till arbetsgivare runtom i Sverige. Forskarna studerade sedan arbetsgivarnas svar i koppling till hur stor andel inom yrkesgruppen var män eller kvinnor. 

Män fick sämre återkoppling

För roller som förskollärare, barnskötare och framförallt lokalvårdare fick män avsevärt mer sällan en positiv återkoppling som att kallas till intervju eller bli ombedda om ytterligare information. Något liknande observerades däremot inte för kvinnor som ansökte till mansdominerade yrken som lastbilschaufför, fordonsmekaniker eller IT-ingenjör.

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns gott om belägg för diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden i form av bland annat svårigheten att bli befordrad, säger Ali Ahmed.

– Men av vad vi ser här finns det ingen diskriminering mot kvinnor i själva ansökningsprocessen.

Då Ali Ahmed tillåter sig själv att spekulera föreslår han att studiens resultat kan ha att göra med samhällets stereotyper kring könsroller och olika typer av jobb. Det kan dessutom finnas en tendens att luta sig mot historiska perspektiv, föreslår han.

– Kanske uppmärksammar vi mest hur kvinnor diskrimineras gentemot män eftersom det är så det länge har sett ut. Det är som när det handlar om etnicitet så tänker man inte lika ofta på att en svensk kan vara etniskt diskriminerad.

Anledningen till att resultatet blev mer statistiskt signifikant än tidigare studier säger Ali Ahmed kan ha att göra med många faktorer.

– Det kan till exempel variera utifrån hur och när experimenten utförs. Just därför är det viktigt att försöka replikera studien. Jag är av uppfattningen att det finns intresse att göra det både här och utomlands, eftersom man sett liknande resultat även i andra länder.

TEXT: Per Liljas

Per Liljas