För miljömedvetna människor kanske det kommer som en besvikelse. En ny studie visar nämligen att papperssugrören kanske inte är så ”miljövänliga” som de har marknadsförts som. Belgiska forskare har funnit att papperssugrören är giftiga och potentiellt sämre för miljön än deras mycket kritiserade plastalternativ, enligt en ny studie publicerad i tidskriften Food Additives & Contaminants.
För ett par år sedan förbjöd Europaparlamentet engångsprodukter i plast, inklusive plastsugrör, vilket medfört att många nya alternativ blivit tillgängliga på marknaden.
Ett av alternativen som torgförts har varit det mycket lovordade papperssugröret, som tillhandahålls på många restauranger och barer idag.
Pappersugröret var tänkt att orsaka mindre skada i naturen och miljön än alla de plaströr som tidigare användes varje dag.
Nu visar en studie utförd av belgiska forskare att upp emot 90 procent av pappersalternativen eventuellt kan innehålla skadliga ämnen – både för kroppen och miljön, rapporterar Illustrerad vetenskap. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Food Additives and Contaminants och är den första av sitt slag i Europa.
Anledningen till att studien genomfördes var att amerikanska forskare 2021 upptäckte så kallade evighetskemikalier, även kallade PFAS, i växtbaserade sugrör i USA. Det ledde till att en grupp forskare vid universitetet i Antwerpen började undra om det även gällde Belgien.
Därför köpte de in sugrör från olika butiker, storköp och snabbmatsrestauranger av 39 olika märken, gjorda av fem olika material: Papper, bambu, glas, rostfritt stål och plast.
Svårbrytbara kemikalier
Resultaten var oroande. Studien visade att upp till 69 procent av de inköpta märkena innehöll PFAS, med papperssugrör som de mest sårbara. Förvånande nog kunde forskarna hitta de svårbrytbara kemikalierna i upp till 90 procent av testade märken, även om koncentrationerna varierade betydligt.
Bland de PFAS-ämnen som oftast upptäcktes i sugrören fanns perfluoroktansyra, som faktiskt har varit förbjuden sedan 2020. Spår av trifluorättiksyra och trifluormetansulfonsyra upptäcktes också.
Bambusugrör visade sig vara något bättre än papperssugrör, men ändå sårbara, med PFAS i 80 procent av de undersökta märkena. Plastsugrör och glassugrör var inte heller immuna, med PFAS i 75 respektive 40 procent av fallen. Stålsugrör visade sig vara det säkraste alternativet, utan några spår av PFAS.
Forskarna framhåller att koncentrationerna av PFAS var relativt låga och sannolikt utgör en begränsad hälsorisk för människor som använder dessa sugrör i vardagen. Dock varnar de för att svårnedbrytbara ämnen kan ackumuleras i kroppen över tid och öka den kemiska belastningen.
”Även om små mängder PFAS inte är skadliga för kroppen i sig själva, så kan de öka den kemiska belastningen som redan existerar i kroppen”, förklarar Dr. Thimo Groffen, som ingick i den grupp som genomförde studien i ett pressmeddelande.
En av studiens begränsningar är att forskarna ännu inte har fastställt om PFAS läcker ut i drycken från sugrören. Det är också oklart om dessa kemikalier tillfördes produkterna under tillverkningsprocessen eller om de är resultatet av föroreningar i de material som användes.
Studien har öppnat upp en diskussion om säkerheten kring engångssugrör och vägen framåt för att minimera potentiella risker för konsumenter och miljön.
Läs även: Nyköping kan bli först i Europa med småskalig kärnkraft