En mindre kärnkraftspark med så kallade SMR:er planeras i Studsvik utanför Nyköping. Om allt går enligt plan är anläggningen klar till tidigt 2030-tal. Enligt Christian Sjölander, vd och grundare på Kärnfull Next, kommer parken att innebära många nya arbetstillfällen.
– Det är en offantlig möjlighet att få en stark energiproducent då det blir en magnet för framtida investeringar, framförallt bland energiintensiva aktörer, säger han till Bulletin.
Göteborgsbaserade företaget Kärnfull Next håller tillsammans med företaget Studsvik på att utreda möjligheten att bygga småskalig kärnkraft i Studsviks-området utanför Nyköping.
Förstudien ska vara klar i december och de preliminära resultaten visar redan på goda förutsättningar för nyetablering.
Tidsplanen är snarlik Ringhals och om allt går enligt plan är anläggningen klar till tidigt 2030-tal, något som välkomnas av klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L).
– Vi behöver en fördubbling av vår elproduktion om industri- och transportsektorn ska klara sin omställning. Jag får höra varje dag från enskilda aktörer att de kan sänka sina utsläpp skarpt om de bara får tillgång till ren el, säger Romina Pourmokhtari till DN.
”Studsviksområdet tycks väl lämpat för att bli Sveriges första nya anläggning utanför de befintliga tre. Vår vision är att en av Europas första SMR-parker kan tas i drift här redan i början av 2030-talet, med ett antal småreaktorer som skapar såväl ren energi som nya klimatpositiva och högkvalificerade jobb”, skriver Christian Sjölander, vd och grundare på Kärnfull Next, i ett pressmeddelande.
Till Bulletin säger Christian Sjölander vidare att Studsvik är lite av ”kärnkraftens vagga” i Sverige och att Nyköpings kommun har kompetensen som krävs när det kommer till kärnkraft och nyetableringar.
Magnet för investerare och företag
Den planerade kärnkraftsparken i Nyköping kommer att skapa många nya arbetstillfällen. Sjölander nämner Norrland som exempel dit många investerare flyttar då tillgången på energi är god.
– Det är en offantlig möjlighet att få en stark energiproducent då det blir en magnet för framtida investeringar, framförallt bland energiintensiva aktörer, säger han.
De småskaliga kärnkraftsreaktorerna producerar inte lika mycket effekt som ett storskligt konventionellt kärnkraftverk, men går snabbare att bygga.
En modulär reaktor, SMR, har en effekt på cirka 300 megawatt. Som jämförelsevis har Sveriges mest kraftfulla reaktor, Oskarshamn 3, en effekt på 1 400 megawatt. Företaget Kärnfull Next planerar att sikta in sig på lättvattenreaktorer, en teknik som de känner sig bekväma med, som även fanns i Barsebäck.
England, Estland och Polen är tre länder i Europa som redan tittat på att bygga såväl små reaktorer som stora kärnkraftverk.
– Det man siktar på nu är att få till hela processen med byggnation och finansiering.
Beslut om finansiering väntas under andra halvan av 2024. Då kan även ansökningsprocessen påbörjas då det kan ta flera år att få godkänt.
Läs även: Studie: ”Osynlig” korruption ökar i Sverige: Familjeband och anbud