Facebook noscript imageStudie: Unik kartläggning av Syrienresenärerna
Nyheter
Studie: Unik kartläggning av Syrienresenärerna
Doku har tillsammans med Segerstedtinstitutet låtit göra en kartläggning över de personer som valde att ansluta sig till terrorgrupper i krigets Syrien åren 2012–2015. Foto: Facebook
Doku har tillsammans med Segerstedtinstitutet låtit göra en kartläggning över de personer som valde att ansluta sig till terrorgrupper i krigets Syrien åren 2012–2015. Foto: Facebook

Stiftelsen Doku har i en studie tillsammans med Segerstedtinstitutet kartlagt de personer från Göteborg som valde att ansluta sig till olika jihadistgrupper i Syrien för drygt tio år sedan. I studien framgår resenärernas familjeband, studieresultat, brottsbakgrund och etnicitet.

Stiftelsen Doku har tillsammammans med Segerstedtinstitutet låtit göra en kartläggning över 71 personer skrivna i Göteborg, som valde att åka till Syrienkriget mellan juni 2012 och juli 2015. Av dessa var 52 män och 19 kvinnor.

I studien framgår bland annat att 97 procent av Syrienresenärerna varit folkbokförda i ett så kallat utsatt område. Kartläggningen visar att flera växte upp i utanförskapsområdena Hjällbo, Biskopsgården, Angered, Bergsjön samt Gårdsten – där Bergsjön sticker ut särskilt.

Totalt har 12 av de 71 personer som utgör studiens underlag gått på Bergsjöskolan.

Tidigare uppgifter har gjort gällande att resenärerna främst kommit från de nordöstra delarna av Göteborg. Men studien ger en annan bild – att många även kom från Biskopsgården i västra Göteborg.

Det som är utmärkande är att det finns starka familjeband mellan personerna som åkte ner och att de bodde nära varandra rent geografiskt, och det har alltså inte handlat om ensamvargar som radikaliserats för sig själva.

Av Syrienresenärerna var 61,7 procent födda i ett annat land än Sverige och andelen som hade minst en förälder som var född i ett annat land var 94 procent.

Brottsbakgrund

Vanligaste ursprungsländerna bland Syrienresenärna var Somalia, Irak och Jugoslavien. Studien visar på att många av dem som anslöt sig till IS hade en misslyckad skolgång med låga betyg. Rykten om högutbildade Syrienresenärer saknar fog för sig.

Christer Mattson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet, säger att det går emot den bild som tidigare presenterats om de här personerna. Cirka 30 procent av personerna hade lagförts för olika typer av brott, ofta av ringa karaktär.

Det tycks alltså inte ha handlat om grovt brottsbelastade personer, som man ofta fått intryck av i rapporteringen, utan klivet över till en extrem miljö i Syrien har kunnat tas utan att man haft en extrem livssituation i Sverige.

Av samtliga resenärer var medianåldern 23 år och medelåldern var 26,4 år.

– Det är lägre än vad som har rapporterats i tidigare forskning. Tidigare har man pratat om att de här personerna är närmare 30. Anledningen till att medelåldern är högre är att vi har några personer som är lite äldre, men de är inte representativa för gruppen som helhet. Vi ser att det då ligger nära det kommunala uppföljningsansvaret. Det här är människor som samhället mycket väl hade kunnat jobba med om man hade känt till dem, säger Christer Mattsson.

I kartläggningen har man undersökt personer som valt att åka ner till krigets Syrien men vad exakt de haft för uppgifter där nere eller vad syftet med resan varit är inte klarlagt i vissa fall.

Det som är gemensamt är att personerna har varit av intresse för svenska myndigheter.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu