Facebook noscript imageStudierna om covid-19 som du kanske missat under veckan (v.17)
Vetenskap
Studierna om covid-19 som du kanske missat under veckan (v.17)
Barn i New Jersey, USA, hälsas av sin lärarinna. Förra veckan återvände de till skolan efter en längre tids distansundervisning. Foto: Seth Wenig/AP/TT.
Barn i New Jersey, USA, hälsas av sin lärarinna. Förra veckan återvände de till skolan efter en längre tids distansundervisning. Foto: Seth Wenig/AP/TT.

Det lär ha publicerats fler än 100 000 vetenskapliga artiklar om covid-19 på drygt ett år, vilket är nästan lika många som det publicerats om influensa på 200 år. Därför kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Bulletin fortsätter även denna vecka att lista några mer eller mindre intressanta studier som ni kanske missat under förra veckan.

Att ha barn i skolåldern som undervisas på plats i skolan ökar risken för covid

Sverige har haft relativt lite distansundervisning i skolan. En omfattande amerikansk studie publicerad i Science tyder på att personer som bor i samma hushåll som barn som har undervisning på plats i skolan har en högre risk att drabbas av covid än de som bor i hushåll med barn som har distansundervisning. Risken tycks även vara kopplad till antalet förebyggande åtgärder i skolan. Ju fler åtgärder, desto lägre risk, och när åtgärderna var tillräckligt många så var skillnaden mellan att bo med barn som undervisades på plats i skolan och barn som undervisades på distans liten.

Män tycks få allvarligare inflammationer av covid

Män drabbas hårdare av covid än kvinnor, även om det är oklart varför. En studie av 781 patienter inlagda på sjukhus för covid publicerad i PLOS One dokumenterar att män hade högre värden för olika mått på inflammation. För åtminstone ett av dessa mått fanns dessutom ett starkare samband med behov av intensivvård och dödlig utgång för män än för kvinnor.

Covids effekter på organ kartläggs

Två studier publicerade i Nature har påbörjat en systematisk kartläggning av hur covid påverkar organ på cellnivå. Den ena fokuserar på lungorna och baseras på omfattande provtagning av vävnad hos avlidna i covid. Den andra kartlägger förutom lungor även hjärta, lever och njure i detalj. Resultaten är fritt tillgängliga för andra forskare och förhoppningen är att de ska bidra till såväl en bättre förståelse för covids effekter på vitala organ som till utvecklingen av bättre behandlingar.

Fler än en miljard vaccindoser administrerade och Kazakstan släpper ett vaccin

En nyhetsartikel i Nature rapporterar att nu har fler än en miljard vaccindoser administrerats globalt och totalt har 570 miljoner personer vaccinerats. Tillsammans står Kina och USA för nästan hälften av de administrerade doserna, medan Afrika endast står för två procent. Den intresserade hittar aktuell information här.

Finansmagasinet Fortune rapporterar att Kazakstan har släppt sitt eget vaccin, kallat QazVac, även om de kliniska studierna inte är helt slutförda. Produktionen av det nya vaccinet går dock långsamt. Hitintills har Kazakstan förlitat sig på det ryska vaccinet Sputnik V.

Slutligen diskuterar redaktörerna för New England Journal of Medicine, den kanske ledande vetenskapliga tidskriften inom medicin, vaccineringar och framtiden i sin senaste covid-podd.

Läs även: Indiska virusvarianten kan vara aggressivare än den brittiska

Läs även: Studierna om covid-19 som du kanske missat under veckan (v.16)

TEXT: Vetenskapsredaktionen