Facebook noscript imageVeckans studier om covid: Låga testosteronnivåer hos män ger värre covid
Vetenskap
Veckans studier om covid: Låga testosteronnivåer hos män ger värre covid
Förra veckan kritiserade en grupp amerikanska läkare och forskare OS-arrangörernas covid-åtgärder. Denna veckan anlände några av de första deltagarna till Japan från Australien. Foto: Issei Kato/AP/TT
Förra veckan kritiserade en grupp amerikanska läkare och forskare OS-arrangörernas covid-åtgärder. Denna veckan anlände några av de första deltagarna till Japan från Australien. Foto: Issei Kato/AP/TT

Det lär ha publicerats fler än 100 000 vetenskapliga artiklar om covid-19 på drygt ett år. Vilket är nästan lika många som det publicerats om influensa på 200 år. Därför kan det var svårt att hänga med i svängarna. Bulletin fortsätter även denna att lista några mer eller mindre intressanta studier som ni kanske missat under förra veckan.

Mängden virus är ofta hög före symptom

En studie publicerad i Science har undersökt hur mängden virus utvecklar sig under covid-infektioners gång. Eftersom forskarna inte kan observera när symptom först visar sig, så baseras resultaten på statistiska analyser av hur virusmängden utvecklade sig över tiden för en grupp individer som testats minst tre gånger. Slutsatsen är att maximal virusbelastning nås i genomsnitt 4,3 dagar efter att kroppen börjar utsöndra virus. Då tidigare studier har uppskattat inkubationstiden för covid till någonstans mellan 4,8 och 6,7 dagar så innebär det att många bär på en hög, till och med maximal, virusmängd redan innan de får symptom.

Andra resultat som framkom var att den brittiska varianten var associerad med en högre virusmängd och gick lättare för forskarna att odla i laboratorium. Det visade sig också att ungefär åtta procent av individerna i studien hade en mycket hög virusmängd och att det fanns ett starkt samband mellan virusmängd och framgångsrik virusodling. Dessa resultat stämmer väl överens med tidigare forskning som visat på förekomsten av superspridare och att den brittiska varianten var mer smittsam än tidigare varianter.

Få som testade positivt för covid i norra Italien under första vågen har drabbats igen

En studie publicerad i JAMA Internal Medicine visar att endast fem av 1 579 studerade individer som testat positivt i Lombardiet under perioden februari till juli 2020 testade positivt en andra gång. I genomsnitt följdes de av forskarna under 280 dagar. För individer som testat negativt under den första vågen var sannolikheten att de testade positivt under uppföljningen 3,9 procent. Efter att ha justerat för bakgrundsvariabler så var sannolikheten att de som ursprungligen testat negativt testade positivt under uppföljningen drygt 16 gånger så hög som för dem som ursprungligen testat positivt. Resultaten bör dock tolkas med viss försiktighet då antalet individer i studien som ursprungligen testade positivt i sammanhanget var ganska få och då en överväldigande majoritet av dessa var så pass sjuka att de fick sjukhusvård.

Låg testosteronhalt associerad med värre utfall hos män

En studie publicerad i JAMA Network Open dokumenterar ett samband mellan uppmätt testosteronhalt hos män som sökte sjukhushusvård för covid och sjukdomsutfall. Män som var eller blev allvarligt sjuka hade betydligt lägre testosteronhalter än män med mindre allvarliga infektioner. Eftersom testosteronhalter kan sjunka i samband med infektioner och behandlingar så går det inte att avgöra om testosteronhalt påverkar eller är indikation på sjukdomsförlopp.

Brister i OS-förberedelser och historiska labbläckor

I ett brev till New England Journal of Medicine varnar en grupp amerikanska läkare och forskare för att den Internationella olympiska kommitténs planer för OS i Tokyo inte följer bästa etablerad praxis. Därför uppmanar de Världshälsoorganisationen att etablera en kriskommitté för att hjälpa OS-arrangörerna att göra OS säkert och att undvika att det bidrar till smittspridning.

Slutligen låg mycket fokus förra veckan på teorin att covid härstammar från ett laboratorium i Wuhan. Nyhetsorganisationen Bloomberg har gjort en genomgång av historiska laboratorieläckor. Vid sidan av den ännu oförklarade influensan som spreds världen över 1977 till 1978, vilken inte nödvändigtvis var en laboratorieläcka, ledde dock inga av dessa till en omfattande smittspridning.

Den som vill veta mer om 1977 års mystiska influensa kan läsa här.

TEXT: Vetenskapsredaktionen

Läs även: Veckans studier om covid: Nanofiber filtrerar coronavirus

Läs även: KU: Regeringen har brustit i pandemihanteringen