Det krävs en rad politiska reformer för att skapa en robust och konkurrenskraftig livsmedelsindustri, skriver branschorganisationen Livsmedelsföretagen inför valet.
Behovet av en robust livsmedelsförsörjning har i och med Ukrainakriget hamnat i fokus igen. Sommartorkan för tre år sedan och pandemin har även de belyst hur viktiga livsmedelskedjorna är.
– Vi lever i en alltmer orolig och osäker omvärld. Tillgången på livsmedel kommer vara en avgörande fråga under överskådlig framtid, och att förse landets befolkning med mat och dryck måste vara högst upp på den politiska agendan, säger Björn Hellman, vd vid Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.
Kommande regering bör tillsätta en dedikerad livsmedelsminister med övergripande ansvar för livsmedels- och försörjningsfrågor inklusive jordbruk, förädling, handel, fiske och konsumentfrågor, säger branschorganisationen.
– Coronapandemin visade hur viktigt det är att vi har en livsmedelskedja som håller även i en omfattande kris. Tillgången på livsmedel kommer att vara en avgörande fråga såväl nationellt som globalt resten av det här århundrandet. Att se till att vi kan förse landets befolkning med mat och dryck får och kan inte vara ett sidouppdrag, säger Livsmedelsföretagen.
Det behövs en rad reformer, bland annat måste livsmedelstrategin prioriteras. Idag kan rättstillämpningen vara oförutsägbar. Dagens regelverk kring livsmedelsmärkning är för komplex och svårtolkad, anser ett företag i branschen.
Den svenska livsmedelssektorn exporterar idag mat till ett värde av 60 miljarder kronor, men med rätt stöd skulle denna siffra komma upp i 100 miljarder kronor. USA, Indien och Japan ses som särskilt intressanta marknader, men för att nå dem skulle det behövas specialiserade lantbruksrådgivare.
Andra viktiga områden är satsningar inom livsmedelsforskning och innovation, samt underlättandet av en hållbar omställning. Det behövs även fler kvalificerade medarbetare inom livsmedelindustrin. Bara hos köttjätten Scan fattas det ett hundratal personer inom slakt och styckning. Idag behöver företaget hyra in personal från utlandet.
De åtta åtgärder som Livsmedelsföretagen föreslår kan läsas här i deras Färdplan för en robust, hållbar och konkurrenskraftig svensk livsmedelsindustri inför höstens val.
Läs även: Larm: Allt fler svenska livsmedelsproducenter konkursmässiga